Supporting EFL reading: Relative effects of regulatory strategy training and moderating factors in a digital extensive reading context
İngilizce okumayı destekleme: Dijital kapsamlı okuma ortamında düzenleyici strateji eğitimi ve moderatör faktörlerin İngilizce okuduğunu anlama üzerindeki göreceli etkileri
  1. Tez No: 1005408
  2. Yazar: ÖZDEN OĞUL BÜLBÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE SEMRA AKYEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Dilbilim, Education and Training, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaokul düzeyi İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrenciler, Dijital bağlamlı okuma, Duyuşsal faktörler (öz-yeterlik–tutum) ve motivasyon, öz-düzenlemeli öğrenme, Düzenleyici okuma stratejisi öğretimi, Self-regulated learning (SRL), Regulatory reading strategy instruction, Digital extensive reading, Adolescent EFL learners, Reading comprehension, Affective factors in L2 reading
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu yarı deneysel karma yöntemli çalışma, Türkiye'de özel bir IB yetkili ortaokulda yürütülen 17 haftalık dijital kapsamlı okuma bağlamında, öz-düzenlemeli öğrenme temelli düzenleyici okuma stratejisi öğretiminin A2 ve B1 seviyesindeki İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen ortaokul düzeyindeki öğrencilerin okuduğunu anlama becerileri üzerindeki etkilerini incelemiştir. Örneklem, iki yeterlik düzeyinde deney ve kontrol gruplarına ayrılan 285 beşinci ve altıncı sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Müdahale, dört haftalık açık düzenleyici strateji öğretimini takiben Edboom ve LevelUp kullanılarak yürütülen yedi haftalık rehberli dijital kapsamlı okuma uygulamasını içermiştir. Ön test ve son testlerde okuduğunu anlama, sözcük bilgisi, biçimbirim-sözdizimsel bilgi, üstbiliş, motivasyon, öz-yeterlik ve okuma tutumu ölçülmüştür. Nicel analizler (ANOVA/MANOVA, regresyon, yapısal eşitlik modeli: yol analizi), nitel analizlerr (yarı yapılandırılmış görüşme ve yansıtıcı öz değerlendirme) verileriyle desteklenmiştir. Bulgular, deney grubunun okuduğunu anlama açısından kontrol grubundan anlamlı düzeyde daha başarılı olduğunu göstermiştir. Yüksek yeterlik düzeyindeki öğrenciler genel olarak düşük yeterlik düzeyindeki öğrencilerden daha başarılı olsa da, deney koşulundaki her iki yeterlik grubunun da kontrol grubundaki karşılıklarına kıyasla anlamlı derecede daha yüksek kazanımlar elde ettiği belirlenmiştir. Özellikle, deney grubundaki düşük yeterlik düzeyindeki öğrenciler, yüksek yeterlik düzeyindeki öğrencilerden daha büyük kazanımlar göstermiş ve bu durum telafi edici bir öğretim etkisine işaret etmiştir. Ayrıca, deney grubu dilsel, üstbilişsel ve duyuşsal değişkenlerde daha fazla gelişim göstermiştir. Yordayıcı analizler, sözcük bilgisi ve biçimbirim-sözdizimsel bilginin okuduğunu anlamanın en güçlü yordayıcıları olmaya devam ettiğini, öğretim sonrasında ise öz-yeterlik ve tutumun düşük yeterlik düzeyindeki öğrenciler için anlamlı yordayıcılar olarak ortaya çıktığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This quasi-experimental mixed-methods study examined the effects of self-regulated learning (SRL) based regulatory reading strategy instruction on the reading comprehension of A2- and B1-level adolescent EFL learners in a 17-week digital extensive reading context in a private IB-authorized secondary school in Türkiye. The sample consisted of 285 fifth- and sixth-grade students assigned to experimental and control groups across two proficiency levels. The intervention included four weeks of explicit regulatory reading strategy instruction followed by seven weeks of guided digital extensive reading practice using Edboom and LevelUp. Pre- and post-tests measured reading comprehension, vocabulary knowledge, morphosyntactic knowledge, metacognition, motivation, self-efficacy, and attitude. Quantitative analyses (ANOVA/MANOVA, regression, SEM: path analysis) were supported by qualitative semi-structured interviews, self-reflection/evaluation data. Results showed that the experimental group significantly outperformed the control group on reading comprehension. Although higher-proficiency learners outperformed lower-proficiency learners overall, both proficiency groups in the experimental condition achieved significantly greater gains than their counterparts in the control group. Notably, lower-proficiency learners in the experimental group demonstrated larger gains than higher-proficiency learners, indicating a compensatory instructional effect. Additionally, the experimental group showed greater improvement in linguistic, metacognitive, and affective variables. Predictive analyses revealed that vocabulary and morphosyntactic knowledge remained the strongest predictors of comprehension, while self-efficacy and attitude emerged as meaningful predictors for lower-proficiency learners after the instruction.