An analysis of difficulties which secondary school students with language learning difficulties face in english language learning process
Dil öğrenme güçlüğü çeken ilköğretim öğrencilerinin ingilizce dilini öğrenme sürecinde karşılaştıkları güçlükler
  1. Tez No: 371154
  2. Yazar: ŞEYDA SARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAHRETTİN ŞANAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce Dili Öğrenme Güçlükleri, İkinci Dil olarak İngilizce Öğrenimi, Yabancı dil olarak ingilizce öğretimi, English Language, Learning difficulties, Learning English as a Second Language, Teaching English as a Foreign Language
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bugünlerde çoğu öğrenci okullarda veya dil merkezlerinde Yabancı dil olarak ingilizce öğreniminde güçlük çekmektedirler. 'İngilizce dilinde öğrenme güçlüğü' terimi bugünlerde ön plana çıkan terimlerden birtanesidir çünkü İngilizce dünya çapında bir iletişim dilidir. Bu güçlükler şu anda ortaya çıkmış olan güçlükler değildir fakat toplumdaki eğitim ihtiyacının gerekliliklerinden dolayı ingilizce dilini öğrenme güçlüğü çeken çocuklar daha da artmıştır ve hiç olmadıkları kadar ön planda olmaya başlamışlardır (Garcia,2000). Buna ek olarak, Turkiyede çocukların okullarda karşı karşıya geldikleri güçlükler üzerine çok sınırlı araştırmalar vardır. Bu yüzden araştırmanın hedefleri 1) ikinci dil olarak İngilizce öğrenme sürecinde öğrencilerin karşılaştıkları güçlükler ve 2) Bu konular üzerinde daha fazla araştıma yapmak isteyen araştırmacılara ışık tutmaktır. İki(2) okuldan yirmi altı (26) öğrenci bu araştımaya katılmıştır ve görüşmeler yapılmıştır. Veri toplamak için Yarı Yapılandırılmış Görüşme Tekniği kullanılmıştır. Veriler ise Transkriptler üzerinden her satır tek tek okunarak anahtar kelimeler sayfanın sağ tarafına 'içerik analizi yönetimiyle' kaydedilmiştir ve analiz edilmiştir. Bu analizlere göre bulgular bölümünde yer alan içerikler belirlenmiştir. Bu çalışmadan ortaya çıkan sonuçlar ise 1) Öğrencilerin programlarının çok yoğun olduğu, kitaplardaki uniteleri pekiştirmeden geçtiklerinde çok zorlandıkları ve kafalarının karıştığı, 2) Anlatım tekniği haricinde öğretmenin başka herhangi bir metod veya teknik kullanmadığı, 3) Öğretmenin motivasyon szöcüklerini sınıfa ithaf etmediği ama bireysel olarak söylediği 4) Sınıfta kullanılan metodların ve tekniklerin öğrencilerin karakterlerine uygun olması gerektiği 5) İngilizce dersi için kullanılan kitapların görsel ve işitsel açılardan zenginleştirilmesi gerektiği 6) Öğrencilerin ingilizce dersine olan ilgilerinin bilgisayar-destekli programlarla arttırılması gerektiğidir.
Özet (Çeviri)
There are many students worldwide having some problems in learning English as a second language in schools and language centres. Nowadays the term' English language learning difficulty' is at the forefront because English language is nearly compulsory to communicate in today's world. It is not that these difficulties have just appeared, it is because of demands of education in our society which make these children more striking and major that they have ever been (Garcia, 2000). In addition, there are very limited researches on difficulties which children face in their schools in Turkey. Therefore, this research aims 1) to define the difficulties students have while learning English language as a second language and also aims 2) to light on researcher who would like to do further research on these issues. 26 students participated and were interviewed in this research from the two schools. Semi Structured Interview Technique was used to be able to collect the data. The data were analysed by using 'content analysis technique' with which the transcripts were read line by line and then the key words were recorded on the right side of the paper then the main and subtitles were written as indicated in the findings section. The conclusions arisen from this study are: 1) Students programmes were dense, their numbers of units in the books were different and the topics totally confused them when they passed them without consolidating, 2) Teacher usually did not use any technique or method other than narrating technique during lesson, 3) Teacher often motivates students individually; saying motivation words to the class collectively is very rare, 4) The methods and techniques used should be reviewed again based on developmental characteristics of students, 5) Course books prepared to be used in English lessons should be ensured to be enriched from audio visual and audio lingual aspects, 6) Interests of students in lessons may be ensured to be increased through computer-aided education programs.