The effects of action- oriented approach on teaching english to students with mild specific language learning difficulties
Hafif düzeyde özel dil öğrenme güçlüğüne sahip öğrenciler üzerinde eylem odaklı öğretim yaklaşımının etkisi
  1. Tez No: 646566
  2. Yazar: ŞEYDA SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI MİRİCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: eylem-odaklı yaklaşım, orta düzeyde hafif düzeyde özel dil öğrenme güçlüğü, karma araştırma yöntemi, İngilizce öğretme ve öğrenme, action oriented approach, specific mild language learning difficulties, mixed research method, english teaching and learning, teacher training
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Özel Dil Öğrenme Güçlüğü 'ne sahip öğrenciler İngilizce öğrenme süreçlerinde ve yabancı dil öğrenme süreçlerinde birçok zorlukla karşılaşabilmektedirler. Özel Dil Öğrenme Güçlüğü 'ne sahip öğrencilerin öğrenme süreci içerisindeki bağımsız becerileri edinmeleri imkansız değildir ancak bu tür becerileri edinmeleri akranlarından daha fazla zaman almaktadır. Türkiye'de bu konuda çok sınırlı çalışmalar bulunmaktadır. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı, Hafif Düzeyde Özel Dil Öğrenme Güçlüğü 'ne sahip olan ortaokul öğrencilerine İngilizce dilini öğretmek amacı ile Eylem Odaklı Yaklaşımın etkilerine odaklanmaktır. Bu amaca ulaşmak için, Hafif Düzeyde Özel Dil Öğrenme Güçlüğüne sahip 15 öğrenciye uzmanlar tarafından hazırlanan Eylem Odaklı Yaklaşım ile bir eğitim programı uygulanmıştır. Çeşitli verileri dahil eden bu çalışma 'da Nicel veri toplama araçları olarak, MEB tarafından hazırlanan dört ünite için Ünite Bazlı Başarı Testleri ve Gözlem formu çalışmaya dahil edilmiştir. Her iki veri toplama aracı da ön-test ve son test olarak öğrencilere uygulanmıştır. Bu uygulama ile hem öğrencilerin öğrenme sürecin deki gelişimleri hem de normal sınıflarında öğrenim gören arkadaşlarının gelişme süreçleri ile kıyaslama yapılmıştır. Nicel veriler SPSS 21 Programı ve R Programı 3.2.5 kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen nitel veri toplama aracı ise çeşitli uzmanlar tarafından hazırlanan Yarı-Yapılandırılmış görüşme Formu 'dur. Görüşmelerden toplanan nitel veriler 'içerik analizi' ile analiz edilmiştir. Sonuçlar, Hafif Düzeyde Özel Dil Öğrenme Güçlüğüne sahip öğrencilerin normal sınıf arkadaşları kadar nitelikli bir öğrenme süreci yaşadıklarını ancak uygun öğretim yöntem ve teknikleriyle bu sürecin mümkün olabileceğini göstermiştir ve Hafif Düzeyde Özel Dil Öğrenme Güçlüğüne sahip öğrencilerin Ünite testlerinde normal olarak gelişmekte olan sınıf arkadaşlarından daha fazla ilerleme gösterebileceklerini göstermiştir. Son olarak, çalışma, Eylem Odaklı Yaklaşımın Hafif Düzeyde Özel Dil Öğrenme Güçlüğüne sahip öğrenciler üzerinde yararlı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Students with Mild Specific Language Learning Difficulties have many difficulties in learning English language and learning a language takes considerably longer than their peers to achieve independent skills. In Turkey there are very limited studies on this area. Therefore, the aim of this study is to focus on the effects of An Action-Oriented Approach to teach English to secondary school students with Mild Specific Language Learning Difficulties. To achieve this aim a training programme via Action Oriented Approach prepared by the experts was conducted to 15 students with Mild Specific Language Learning Difficulties. As the quantitative data collection instruments, the study included Unit based Achievement Tests for four units and Classroom Observation Forms conducted to the students Mild Specific Language Learning Difficulties before and after the training programme. Quantitative data were analysed with using IBN SPSS 21statistical programme and R Programme version 3.2.5 . Semi structured interview form' was developed by the researcher which was conducted to 15 teachers of students with Mild Specific Language Learning Difficulties. The qualitative data collected from the interviews were analysed through 'content analysis'. The results indicated that students with mild language learning difficulties experience delayed learning, however, with appropriate teaching methods and techniques students with MSLLD experience a qualified learning process as much as their classmates. Unit based Achievement Test of students with MSLLD showed that they can even show more progress during the learning process than their normally developing classmates. Lastly, the study indicated that Action Oriented Approach is beneficial in teaching English process even to students with Mild Language Learning Difficulties.