Aglaura hemistoma Péron ve Lesueur, 1810 cnıdarıa, hydrozoa)'nın İzmir körfezi'nde (Ege denizi)mevsimsel dağılımının araştırılması
Research on the seasonal distribution of Aglaura hemistoma Péron and Lesueur, 1810 (Cnidaria,hydrozoa) in İzmi̇r bay (Aegean sea)
  1. Tez No: 371374
  2. Yazar: NARİN METİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN MAVİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Hidromedüzler, Aglaura, Ege Denizi, İzmir Körfezi, Hydromedusae, Aglaura, Aegean Sea, İzmir Bay
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Ege Denizi'nde ve Türkiye sularında hidromedüzlerin dağılımı ile ilgili bilgi çok sınırlıdır. Bu tezde Aglaura hemistoma Péron ve Lesueur, 1810 (Cnidaria)'un İzmir Körfezi'nde (Ege Denizi, Türkiye) dağılım şekilleri ve bolluğu araştırılmıştır. İnceleme materyali dış körfez bölgesinde mevsimsel olarak gerçekleştirilen dikey plankton örneklemeleriyle toplanmıştır. Örneklemeler plankton kepçesi kullanarak gerçekleştirilmiştir. Bölgemizde toplam hidromedüz populasyonu genel olarak düşük bolluk düzeyleri ile temsil edilmiştir. İlkbahar, yaz ve sonbaharda dağılım gösteren A. hemistoma, yazın belirgin olarak bollaşmış, kışın bulunmamıştır. Bu tür özellikle körfez ağzında belirgin olarak yoğunlaşırken, iç körfez yönüne doğru giderek azalmış ve orta körfez yakınlarında nadiren ortaya çıkmıştır. A. hemistoma belirgin olarak bir açık deniz formudur, İzmir Körfezi'nde Ege Denizi'nden gelen akıntıların etkisiyle dağılım göstermektedir. Bu bakımdan bölgemizde açık deniz sularının biyolojik göstergesi niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
Information regarding the distribution of hydromedusae in the Agean Sea and the waters of Turkey is very limited. In this thesis, distributional patterns and abundance of Aglaura hemistoma Péron and Lesueur, 1810 (Cnidaria) have been investigated in İzmir Bay (Aegean Sea, Turkey). The study material was collected by vertical plankton samplings seasonally performed in the outer bay area. Sampling was carried out using a plankton net. Total hydromedusae population was generally represented by a low abundance in our area. A. hemistoma which showed a distribution in spring, summer and autumn markedly increased in abundance in summer, and disappeared in winter. This species markedly concentrated especially at the mouth of the bay, gradually decreased in the direction of the iner bay, and rarely appeared near the middle bay. A. hemistoma is clearly an open sea form, it shows distribution in İzmir Bay by the effect of currents from the Aegean Sea. In this regard, it is a biological indicator of offshore waters in our region.