Bazı deniz mikroalglerinin (Nannochloropsis oculata, Tetraselmis chuii, Chlorella sp. ve Dunaliella salina )kültüründe ışık ve tuzluluk konsantrasyonunun büyüme ve biyokimyasal yapısına etkisinin araştırılması.
It has been investigation that light and salinity concentration are effect of growth and biochemical composition in some marine microalgae culture (Nannochloropsis oculata, Tetraselmis chuii, Chlorella sp. ve Dunaliella salina).
- Tez No: 371449
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR DURMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Nannochloropsis oculata, Tetraselmis chuii, Dunaliella salina, denizel Chlorella sp, tuzluluk, ışık, biyomas, beta karoten, Nannochloropsis oculata, Tetraselmis chuii, Dunaliella salina, marine Chlorella sp, Salinity, Light, Biomass, Beta carotene
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada, Nannochloropsis oculata, Tetraselmis chuii, Dunaliella salina ve denizel Chlorella sp., mikroalg türlerinin farklı ışık kaynakları (floresan lamba, sarı led, beyaz led, kırmızı-mavi led ışık sistemleri ve ekonomik ampul) ve farklı tuzluluklardaki büyümesi üzerine etkilerinin tespit edilmesi, yetiştiriciliğe en uygun tuzluluk derişimi ve ışık kaynağının belirlenmesi amaçlanmıştır. Erlenlerde çoğaltılan kültürler F/2 besin ortamı ile zenginleştirilmiş, pH 8, kültür sıcaklığı 22±2ºC olacak şekilde ayarlanmış ve çalışma üç tekrarlı olarak gerçekleştirilmiştir. Denemeler sonucunda, farklı ışık kaynaklarında en yüksek hücre sayısı, Nannochloropsis oculata'da ekonomik ampul ve floresan, Tetraselmis chuii'de floresan ve sarı led, Dunaliella salina'da, ekonomik ampul, denizel Chlorella sp.'de ekonomik ampul ve floresan lamba kullanılan sistemlerde elde edilmiştir. Farklı tuzluluk derişiminde en yüksek hücre sayısı, Nannochloropsis oculata için ‰20 ile ‰30 arasındaki tuzluluk derişimi, Tetraselmis chuii için, ‰30 ve ‰40 tuzluluk derişimi, Dunaliella salina için, ‰40 tuzluluk derişimine sahip kültürlerde elde edilmiştir. Yapılan denemeler sonucunda, fotobiyoreaktör tasarımlarında ışık kaynağı olarak led sistemlerden yararlanmanın maliyeti floresanlı sistemlere nazaran yaklaşık %50 azalttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it has aimed that Nannochloropsis oculata, Tetraselmis chuii, Dunaliella salina and marine Chlorella sp., microalgae species were examined effects on growth in different light sources (fluorescent lamp, yellow led, white led, red-blue led light systems and energy-saving bulb) and different salinity and to determine the optimum salinity concentration and light source for the culture. Cultures growth in flask were enriched with F/2 medium, it has arranged to be pH 8, culture temperature to be 22±2ºC and the study was performed in triplicate. As a result of experiment, in different light sources, the highest cell density in Nannochloropsis oculata at energy-saving bulb and fluorescent, in Tetraselmis chuii fluorescent and yellow led, Dunaliella salina energy-saving bulb, in marine Chlorella sp. energy-saving bulb and fluorescent was obtained. In different salinity concentration, the highest cell density for Nannochloropsis oculata was obtained at 20‰ between 30‰ concentrations of salinity, for Tetraselmis chuii the highest cell density was determined at 30‰ and 40‰ concentrations of salinity. For Dunaliella salina microalga, the highest cell density was obtained at 40‰ concentrations of salinity. Result of experiment, it was identified that benefit led system as light source in photobioreactor decrease of cost about %50 compared to fluorescent system.