İzmir Karaburun Parlak Köyü sulamasına ilişkin rotasyon ve istek yöntemleri için en uygun basınçlı sulama sistemlerinin belirlenmesi ve karşılaştırılması
Determination and comparison of optimum pressure irrigation systems of irrigation methods of rotation and on-demand for Izmir Karaburun Parlak Village
- Tez No: 371942
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Basınçlı sulama sistemleri, Damla sulama, Pressure irrigation systems, Drip irrigation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
Özet
Yapılan çalışmada, İzmir Karaburun Parlak köyü sulama alanı için hem rotasyon hem de istek yöntemine göre damla sulama projesi yapılmıştır. Ardından elde edilen veriler kıyaslanarak, değerlendirilmiştir. Projenin amacı doğrusal programlama kullanarak en uygun ve en ucuz boru çapını seçerek optimum sistem tasarımı yapmaktır. Çalışma kapsamında öncelikle ana boru hattının yeni güzergahı belirlenmiştir. Hidrantların ise mevcut konumları korunmuştur. Her iki sistemin de temelini oluşturan hesaplar yapılmış. Ardından her parselin sulama suyu ihtiyacı belirlenmiş ve bu amaçla Cropwat 2.0 programı kullanılmıştır. Bu ihtiyaca göre istek ve rotasyon yöntemiyle sulama planlaması yapılmış. Boru bölümlerine iletilecek debi miktarına karar verilmiş ve buna göre doğrusal programlama modeli ile çözüm yapma olanağı sağlayan, LINGO 14.0 programıyla en uygun boru çapları seçilmiş, ardından pompa birimi ve depoya ilişkin hesaplar yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, istek ve rotasyon yöntemi olumlu ve olumsuz yönleriyle değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, İzmir Karaburun Parlak village irrigation area designed according to rotation and on-demand irrigation method. Then obtained data is evaluated. The objective of this study is using linear programming by selecting the most suitable and cheapest pipe diameter is to make optimum system design. Primarily within the scope of the study, the new route for main pipeline is determined. Current positions of hydrants are preserved. The bases for both methods are calculated. Then the irrigation water requirement of each plot is determined, for this purpose Cropwat 2.0 program is used. According to these irrigation water requirements an irrigation scheduling is made for rotation and on-demand methods. The amount of flow to be transmitted to the pipe section is decided. Accordingly the most appropriate pipe diameters are selected with a linear programming for this purpose LINGO 14.0 computer program is used. Then calculations for the pumping unit and tank are made. According to the obtained results, the demand and rotation method was evaluated with the positive and negative aspects.