İzmir Karaburun Yarımadası gastronomi turizmi ürününe yönelik rotalarının coğrafi bilgi sistemleri ile belirlenmesi
Determination of İzmir Karaburun gastronomy tourism product routes via geographic information systems
  1. Tez No: 458664
  2. Yazar: GÖKHAN ERŞEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİLMİ RAFET YÜNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Gastronomi Turizmi, Turizm Rotaları, İzmir, Karaburun Yarımadası, Gastronomy, Gastronomy Tourism, Tourism Routes, Izmir, Karaburun Peninsula
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Son yıllarda turistik tüketici davranışı kitle turizminden, özel ilgi turizmine doğru bir eğilim göstermeye başlamıştır. Turistlerin kendi ilgi alanları doğrultusunda seyahatlerini planlayabildikleri ve seyahatleri esnasında daha bireysel davranıp seyahatlerinden farklı deneyim elde edebilmeleri bu eğilimi desteklemektedir. Bu hareketliliğin sonucu olarak, özel ilgi turizmine olan talep artış göstermiştir. İlgi alanlarının belirleyici olduğu özel ilgi turizm hareketliliğine olan talebi fark eden destinasyon planlayıcıları ve özellikle gelişmiş ülkeler turizm rotalarını ön plana çıkarmıştır. Çalışmanın ana konusu, kendine has gastronomik değerlere sahip olan İzmir- Karaburun yarımadası ve yarımada üzerinde yer alan köylerde mevcut olan gastronomi turizm ürünü potansiyelinin envanterlenmesi ve Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) aracılığı ile gastronomi turizmi ürününe yönelik rotalarının oluşturulmasıdır. Bu çalışmada kullanılan veriler“Kırsal Kalkınmanın Sağlanması ve Sürdürülebilir Turizmin Desteklenmesi Amacıyla Agroturizm Fırsatlarının Değerlendirilmesi ve Belirlenmesinde Rekreasyon Fırsat Dağılım (RFD) Yönteminden Yararlanılması”başlıklı genel amaçlı Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) tarafından desteklenerek Karaburun yarımadası'nda bulunan, merkez ilçe Karaburun, Mordoğan beldesi, Eski Mordoğan, Ardıç mahallesi, Çatalkaya mahallesi, Eğlenhoca köyü, Kösedere köyü, İnecik köyü, Kaynarpınar mahallesi, Aşağı Ovacık köyü, Yukarı Ovacık köyü, Eşendere mahallesi, Ambarseki köyü, Saip köyü, Saipaltı, Yayla köy, Küçükbahçe köyü, Bozköy, Tepeboz köyü, Yeniliman mahallesi, Haseki köyü, Sarpıncık, Hamzabükü mahallesi, Parlak köyü, Badembükü mahallesi, Salman köyü, Denizgiren mahallesi, Eğriliman mahallesi, Karareis mahallesi, Gerence, Ildırı köyü, Barbaros köyü, Kadıovacık köyü, Germiyan köyü, Gülbahçe mahallesi ve Balıklıova köyünden elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, tourist consumer behavior has begun to show a trend from mass tourism to special interest tourism. This tendency is supported by the fact that tourists can plan their trips in the interests of their own interest and are able to behave more individually and travel differently during their travels. As a result of this movement, demand for special interest tourism has increased. The destination planners who notice the demand for special interest tourism mobility, whose interests are decisive, and particularly developed countrie's tourism routes, are the forefront. The main theme of the work is the inventory of the gastronomic product potential in the villages located on the peninsula of Izmir-Karaburun which has it's own gastronomic values and the establishment of gastronomic tourism routes through Geographic Information Systems (GIS). The data used in this study are supported by Anadolu University the general purpose Scientific Research Project (SRP) titled“Providing Rural Development and Utilizing Recreational Opportunity Spectrum (ROS) Method in the Evaluation and Determination of Agrotourism Opportunities for the Support of Sustainable Tourism”and the central district Karaburun, Mordogan town, Old Mordogan, Ardic neighborhood, Catalkaya district, Eglenhoca village, Kosedere village, Inecik village, Kaynarpinar district, Lower Ovacik village, Upper Ovacik village, Esendere neighborhood, Ambarseki village, Saip village, Saipalti, Yayla village, Kucukbahce village, Bozkoy, Tepeboz village, Sarpincik village, Hamzabuku district, Parlak village, Badembuku district, Salman village, Denizgiren neighborhood, Egriliman neighborhood, Karareis district, Gerence, Ildiri village, Barbaros village, Kadiovacik village, Germiyan village, Gulbahce neighborhood and Balikliova village.