Sezgisel yöntemlerle kablo demetlerinin en iyi şekilde yerleştirimi üzerine bir çalışma
A study about optimizing placement of the cable bunchs using heuristic methods
  1. Tez No: 372013
  2. Yazar: TOLGA ÇİMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN KANTARCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Yerleştirme problemleri, kutulama problemi, paketleme problemi, sırt çantası, tesis yerleşim problemi, sezgisel yöntemler, Placement problems, bin packing, packaging problem, knapsack, plant layout problem, heuristics methods
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tezde, yerleşim ve paketleme problemleri kapsamında ele alınan sırt çantası, kutulamave tesis yerleşimproblemleri incelenmiş, bu problemler için önerilen çözüm yöntemlerinden yola çıkılarak işletmedeki yerleşim problemi için sezgisel bir çözüm yöntemi geliştirilmiştir. Kablo demetlerinin raflara en iyi şekilde yerleştirilmesi probleminin çözümü iki aşamalı olarak ele alınmıştır. Birinci aşamasında tesis yerleşim problemine benzetilerek en uygun modülün seçimi sağlanmış, ikinci aşamada ise paketleme ve sırt çantası problemlerine benzetilerek modül içerisindeki en uygun adres belirlenmiştir. Tezin sonunda, C# programlama dili ile geliştirilen uygulamanın ekran görüntüleri ve geliştirilen sezgisel çözüm yönteminin, mevcut durum ve rastgele atama yapan iki farklı çözüm yöntemiyle karşılaştırmalı performans sonuçları paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, bin packing, knapsack and plant placement problems which are placement and packing problems have been studied and a heuristic solution has been generated for the placement problem of the factory on the basis of recommended solutions for these problems. The problem of placement of the cable bunches into the shelves has been covered under two steps. In the first step, selection of the best possible container problem has been solved on the basis of quadratic assignment problem solution methods. In the second step, the problem of finding the best address in the container has been solved on the basis of bin packing and knapsack problem solutions. At the end of the thesis, the user interface screenshots of the software, which has been developed by C# programming language, and performance results of the heuristic solution method, which is compared with current state and two different randomized solution methods, have been shared.