İlkokul düzeyinde İngilizce ve Türkçe ders kitaplarında eylem adacıklarının incelenmesi
An investigation of verb islands in Turkish and English language coursebooks used at primary school level
- Tez No: 372077
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE SOFU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eylem Adacıkları, Derlembilim, Ders Kitapları, Verb Islands, Corpus Linguistics, Coursebooks
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Dil öğreniminin en zor parçalarından biri olan eylem öğrenimi bugüne kadar pek çok çalışmanın araştırma konusu olmuştur. Bu çalışmalarda eylem adacıkları (Tomasello, 1991) kullanımlarına göre tespit edilmiştir. Önceki çalışmaların sonuçları göz önüne alınarak, bu çalışmada ilköğretim düzeyi Türkçe ve İngilizce ders kitaplarında yer alan fiil adacıkları araştırılmıştır. Araştırma için Türkçe ders kitapları (1-5. Sınıf arası) ve İngilizce ders kitapları (4. ve 5. Sınıf) elektronik formatta kullanılmıştır ve ders kitapları derlemi oluşturulmuştur. Ders kitapları derlemi kullanılarak, eylemlerin adacıkları araştırılmış ve belirlenmiştir. Bu tespitteki temel amaç; yabancı dilde öğretilecek olan bir eylemin adacığı, anadilinde Türkçe kitaplarında sunulmazsa, dil öğrencisinin bu adacığı öğrenmekte zorlanabileceği varsayımıdır. Sonuçlara göre, İngilizce ve Türkçe ders kitaplarında eylem adacıklarında birebir eşleşim tespit edilememiştir. Yapılan derlem araştırması sonucunda da 2 eylemin Türkçe kitabında yer almadığı tespit edilmiştir. Buna ek olarak Türkçe eylemlerin Türkçenin anadil olmasından kaynaklı olarak daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca eylem adacıkları incelendiğinde pek çok eylemin adacığının isim öbeği olduğu belirlenmiştir. Bu çalışma müfredat planlamalarına eylemlerin adacıkları ile birlikte sunulmasını önermektedir.
Özet (Çeviri)
Learning verbs, as one of the hardest parts of language learning, has been the concern of many studies so far. In these studies, the islands of the verbs have been determined in line with their uses (Tomasello, 1991). Taking the roots from the previous research, the current study aims to investigate the verb islands in Turkish and English language coursebooks used at primary school level. As for the research, electronic formats of Turkish language coursebooks (1st grade to 5th grade) and English language coursebooks (4th and 5th grade) have been used in electronic format, and the coursebook corpora have been created. Via the coursebook corpora, the islands of the verbs have been searched and identified. The basic idea of the study is that if an island is not presented in Turkish or English coursebooks, it may seem difficult for language learner to learn that island. According to the results of the present study, there is not a one to one match between the verbs used in Turkish and English coursebooks. It has been found out that only two English verbs are not presented in Turkish coursebooks. Furthermore, there are more Turkish verbs, which is an expected outcome, since Turkish is the mother tongue. When the islands of the verbs have been taken into consideration, it has been found out that most of the verbs have islands with NP. This study sheds light onto the curriculum planners in terms of choosing the verbs together with their islands.