Ortaöğretim öğrencilerinin modern fizik konularını günlük hayata transfer düzeylerinin incelenmesi
An investigation of high school students' level of transferring modern physics topics into everdaylife
- Tez No: 372076
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. NURİ EMRAHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Modern fizik, fizik eğitimi, bilgi transferi, ortaöğretim, Modern physics, physicseducation, knowledge transfer, high school
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırma, ortaöğretim on birinci sınıf öğrencilerinin fizik dersi kapsamındaki modern fizik ünitesindeki konularını günlük hayata transfer edebilme düzeylerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Betimsel tarama şeklinde desenlenen araştırmanın örneklemini küme örneklemi yöntemiyle seçilen 314 on birinci sınıf öğrencisiyle oluşturulmuştur. Araştırmada verilerin toplanması için Modern Fizik Başarı Testi (MFBT) ve Modern Fizik Transfer Testi (MFTT) kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler nicel ve nitel olarak ele alınmış, nicel kısımda öğrencilerin başarı testi ve transfer testi puanları arasındaki ilişkiye bakılmış, nitel kısımda ise öğrencilerin modern fizik konularını günlük hayata transfer edebilme düzeyleri belirlenmiştir. Araştırmada elde edilen bulguların analizleri sonucunda öğrencilerin başarı testi ve transfer testinde aldıkları puanlar arasında pozitif yönde, anlamlı ve zayıf düzeyde ilişki bulunmuştur. Araştırma kapsamında transfer düzeyleri sıfır transfer, eksik transfer ve tam transfer olarak kategorize edilmiştir. On birinci sınıf öğrencilerin modern fizik konularının günlük hayata tam transfer seviyelerinin oldukça düşük olduğu tespit edilmiştir. On birinci sınıf öğrencilerinde en fazla tam transfer seviyesi olan konular“fotoelektrik olay”ve“kara cisim ışıması”olurken, en az tam transfer seviyesinin olduğu konular ise“madde dalgaları”ve“pauli dışarlama ilkesi”konuları olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca araştırma da öğrencilerde konulara göre sıfır transfer ve eksik transferler seviyelerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the 11th grade high school students' transferrig Modern physics unit topics in Physicsintotheirdailylives. The participants of the study desingned as descriptive survey research. In this researh, 314 11th high school students choosen using cluster sampling method. The data were collected through the“ Achievement Test on Modern Physics (MFTT) and Modern Physics Transfer Test (MFTT). The data were evaulated in two phases (quantitative and qualitative).First of all, relationship between the achivement test and the transfer test scores were evaluated in the quantitative section. The second phase aimed at identifying the level of transferrig modern physics topics intoeverday life. Analysis results indicate that there is a positive, significant and weak–level reletionshipbetween achiviment and transfer test scores. Transfer levels consist of three categories. This categoriesar zero transfer, deficient transfer and complete transfer. The complete transfer levels of modern physics topicsintoeveryday life were fonud to be guite low in 11th grade students. Besides, The complete transfer level of ”Photoelectriceffect“ and ”blackbodyradiation“ topicsarebetterthan ”Item Waves and“Pauliprinciple”topics. In this study the participants were found to perform both zero transfer and deficient transfer to a great extent.