Üniversite öğrencilerinin duygusal zekâ düzeyleri ile romantik ilişki doyumları ve eşlerinin ilişki doyumlarına yönelik algıları
University students' emotional intelligence and romantic relationship satisfaction and their percepti̇on about partners' relationship satisfaction
  1. Tez No: 372078
  2. Yazar: SEYDA ÖZBİÇER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL ATICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal zekâ, romantik ilişki, romantik ilişki doyumu, üniversite öğrencileri, Emotional intelligence, romantic relationship, romantic relationship satisfaction, university students
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin duygusal zekâ düzeylerine göre yaşadıkları romantik ilişkilerindeki ilişki doyumlarının ve eşlerinin ilişki doyumlarına yönelik algılarının incelenmesidir. Araştırmaya katılan bireylerin duygusal zekâ düzeylerini belirlemek için Schutte Duygusal Zekâ Ölçeği, romantik ilişki doyumlarını belirlemek için Hendrick İlişki Doyum Ölçeği, demografik değişkenler için Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Bireylerin, eşlerinin ilişki doyumlarına yönelik algılarını belirlemek için de nitel veri toplama tekniklerinden görüşme kullanılmıştır. Araştırmaya toplam 546 üniversite öğrencisi katılmıştır. Bu öğrencilerin 274'ü Çukurova Üniveristesi'nde, 272'si de Mersin Üniversitesi'nde öğrenim görmektedir; 282 kişisi dördüncü sınıf, 264 kişisi üçüncü sınıf öğrencisidir. Araştırmaya katılan öğrencilerin tamamı Schutte Duygusal Zekâ Ölçeği'ni doldurmuştur. Hendrick İlişki Doyumu Ölçeği'ni romantik ilişkisi olan 410 kişi doldurmuştur; bu kişilerin 261'i kadın, 149'u erkektir. Görüşmeye ise on heteroseksüel çift katılmıştır. Bunlardan 6 çift Çukurova Üniversitesi'nde, 4 çift de Mersin Üniversitesi'nde öğrenim görmektedir. Elde edilen nicel verilerin istatistiksel analizinde SPSS for Mac 20.0 programından yararlanılarak değişkenler arasında anlamlı bir ilişki ya da farklılık olup olmadığı incelenmiştir. Görüşmeden elde edilen nitel veriler, içerik analizi ile analiz edilmiştir. Sonuçlar, duygusal zekânın romantik ilişki doyumunu yordadığını göstermektedir. Buna göre, duygusal zekâ düzeyi yüksek olan kişilerin romantik ilişki doyumları da yüksektir. Duygusal zekâ ve romantik ilişki doyumu cinsiyete göre farklılık göstermemektedir. Duygusal zekâ ve romantik ilişki doyumu ile yaş arasında düşük düzeyde pozitif ve anlamlı bir ilişki vardır. Sevgilisi olanların duygusal zekâ düzeyleri sevgilisi olmayanlara kıyasla daha yüksek çıkmıştır. Duygusal zekâ düzeyi yüksek olan kişilerin, eşinin duygularına ve düşüncelerine yönelik algıları, eşlerinin duygu ve düşünceleri ile paraleldir. Bu kişilerin eşlerinin ilişki doyumları; eşinin duygularına yönelik algıları, eşlerinin duyguları ile benzeşmeyen kişilerin eşlerine kıyasla daha yüksektir. Sonuçlar, kişinin eşinin düşüncelerine ilişkin algılarının, eşlerin düşünceleri ile paralel olup olmamasının ilişki doyum düzeyini etkileyen bir unsur olmadığını desteklemektedir. Duygusal zekâsı yüksek olan kişilerin romantik ilişki doyumlarının da yüksek olduğunu ve kişinin duygusal zekâ düzeyinin, kendi romantik ilişki doyumunun farkında olmasında rolü olduğunu söyleyebiliriz. Sonuçlar duygusal zekâ düzeyi yüksek olan kişilerin, eşlerinin romantik ilişki doyumunu daha iyi bir şekilde tahmin edebildiklerini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate university students' satisfaction and their perception about their partners' satisfaction in romantic relationship with regard to emotional intelligence. Schutte Emotional Intelligence Scale, Hendrick Relationship Satisfaction Scale and Demographic Information Form were used to gather data. Interview was also used to understand university student's perception about their partners' satisfaction in romantic relationship. 546 university students participated in the study, 274 of them were at Çukurova University, 272 of them were at Mersin University; 282 of them were at 4th grade and 264 of them were at 3rd grade. Participating students completed the Schutte Emotional Intelligence Scale. 410 students who have romantic relationship also filled the Hendrick Relationship Satisfaction Scale; 261 of them were women and 149 of them were men. Ten heterosexual couples were interviewed; 6 couples were from Çukurova University, and 4 couples were from Mersin University. SPSS for Mac 20.0 was used to analyze data to examine relationships or differences among variables. Qualitative data derived from the interview were analyzed by using the content analysis. Results showed that emotional intelligence has predicted romantic relationship satisfaction. Accordingly, individuals with high levels of emotional intelligent have also high romantic relationship satisfaction. The level of emotional intelligent and romantic relationship satisfaction were not different according to gender. There was a low and positive but meaningful relationship between age and emotional intelligence and age and romantic relationship satisfaction. Emotional intelligence level of students who have romantic partner was higher than those of students who do not have a romantic partner. Students with high emotional intelligence level were more likely to estimate their partner's feelings and ideas about their relationship. These students' partners' relationship satisfaction was higher than those who did not have similar perception about their partner's feelings. The results support that students' perceptions about their partner's ideas with low or high estimation level did not necessarily affect the relationship satisfaction. It can be said that romantic relationship satisfaction of students with high emotional intelligent was higher and a person's emotional intelligence had a role in recognizing their own romantic relationship satisfaction. The results showed that students with high emotional intelligent were more likely to estimate their partners' romantic relationship satisfaction than students with low emotional intelligent.