Bir tasarım ürünü olarak video klip ve alıntı
Video clip as a product of design and quotation
  1. Tez No: 372080
  2. Yazar: ECE ÇALIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ M. BAYRAKTAROĞLU
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Göstergelerarasılık, yenidenüretim, alıntı, tasarım, video klip, yansılama, öykünme, kolaj, anıĢtırma, Intersemiotic, reproducing, quote, design, video clip, pastiche, parody, collage, allusion
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Yazınsal alanda geniş bir kullanımı olan ve bir okuma yöntemi olarak adlandırılan metinlerarasılık kavramı, yazınsal alan dışındaki sanatsal biçimlerde de uygulama alanı bulmaktadır. Ancak değişik metinler arasındaki alışverişler için kullanılan metinlerarasılık kavramı yerine, metin dışındaki sözsel olmayan sanatsal biçimler arasındaki alıverişleri belirtmek için ?göstergelerarasılık? kavramının kullanılması daha uygundur. Bu alışverişler postmodern dönem içerisinde başta resim olmak üzere müzik, sinema, grafik tasarım ve fotoğraf gibi pek çok alanda sıklıkla kullanılmaktadır. Video kliplerin tasarım süreci içerisinde daha önceden üretilmiş olan görüntülerin bir araya getirilerek nasıl yeni bir yapı oluşturduklarını anlayabilmek de ancak göstergelerarası bir bakış açısı ile mümkündür.Bu anlayış doğrultusunda tez çalışmasında birer tasarım ürünü olarak ele alınan video kliplerin, diğer sanatsal biçimlerle olan alışverişlerine değindikten sonra, göstergelerarasılık bağlamında video kliplerdeki alıntılama biçimleri tanımlanacaktır. Bu sayede video klipler aracılığı ile yinelenen öteki sanatsal biçimlerin yeni anlamları belirlenmeye çalışılacaktır. Çünkü öteki sanatsal biçimlerin verilerini kullanan video kliplerin anlamı ancak bu koşullar içerisinde ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of intertextuality, which may be defined as a method of reading and interpretation in literature, is used in other art forms other than literature as well. However, instead of ?intertextuality? it would be more appropriate to use the term ?intersemiocity? for borrowings between art forms other than literature. In the postmodern period, these exchanges are used in many fields, especially painting, music, cinema, graphic design and photography. Understanding the images that were produced by bringing together in the video clips design process is possible with a intersemiotic viewpoint.In the context of this, after mentioning the exchanges of video clips that quoted from other artistic forms, quotation forms in video clips will be defined in the intersemiotic context. So that, new meanings that have been duplicated by video clips will be try to determined. Because the meaning of the video clips using data from other artistic forms arise only in these conditions.