Leonardo da Vinci'nin Mona Lisa ve Son Akşam Yemeği adlı yapıtlarının reklam afişlerinde yeniden üretimi
Reproduction in advertising posters of leonardo da vinci's artworks Mona Lisa and The Last Supper
- Tez No: 372081
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ M. BAYRAKTAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Reklamcılık, Fine Arts, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Postmodernizm, Göstergelerarasılık, Leonardo Da Vinci, Mona Lisa, Son AkĢam Yemeği, Yenidenüretim, Postmodernism, Intersemiotic, Leonardo Da Vinci, Mona Lisa, Last Supper, Reproduction
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Günümüzde yalnızca yazınsal alanın bir okuma yöntemi olarak kalmayan metinlerarasılık kavramı, yazınsal alan dışındaki sanatsal biçimlerde de uygulama alanı bulmaktadır. Farklı metinler arasındaki alışverişler işlemleri için kullanılan ?metinlerarasılık? (intertextualite) kavramı yerine, metin dışındaki sanatsal biçimler arasındaki alıverişleri belirtmek için, Saussure'ün ?dil bir göstergeler dizgesidir? tanımından yola çıkan yazın, metin ve sanat kuramcıları ?göstergelerarasılık? (intersémiotique) kavramının kullanımını önermişlerdir. Özellikle sanat alanları arasındaki (resim, heykel, müzik, sinema, fotoğraf vb.) alışverişlerin postmodern olarak adlandırılan dönem içerisinde artması, metinlerarasılık kavramı ile ilgili yeni kavramları (resimlerarasılık, fotoğraflararasılık, müziklerarasılık vb.) ortaya çıkarmıştır. Ayrıca bu kavramlara eşdeğer olarak yenidenyazmak, yenidenresmetmek, yenidenüretmek ya da her sanatsal biçim için alıntı, gönderme, yansılama (parodi), öykünme (pastiş) gibi alt kavramlar da ortak bir kullanım alanı bulmuştur.Bu çalışma kapsamında yenidenüretim kavramı ve göstergelerarası alışveriş işlemlerinin grafik sanatında, reklam afişlerinin üretim süreçlerinde tasarımcıların sıklıkla başvurdukları bir yöntem olduğunu ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır. Ayrıca Leonardo da Vinci'nin ?Mona Lisa? ve ?Son Akşam Yemeği? adlı yapıtlarının reklam afişlerinde yenidenüretimi göstergelerarası alışveriş işlemleri ile incelenerek yapıtların anlamsal, biçimsel verileri değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, the concept of intertextuality is not the only reading method in the literary field, but also finds application area as artistic forms except the literary. Instead of the intertextuality concept which is used for exchanges between different texts, it is used to indicate the exchanges between the artistic forms except texts. Saussure?s ?language is a string of indicators? definition which gives an inspiration to literature and art theorists are suggested the concept of ?interpicturality? (intersémiotique). Especially increase of exchange between the fields of art (painting, sculpture, music, cinema, photography etc.) during the postmodern period has revealed the new concepts as interpicturality, interphotography and intermusic. In addition to these concepts, rewriting, repainting and reproduction are found common application area for the artistic forms such as parody, pastiche, quotation and reference.In the scope of this study, it is aimed to reveal that reproduction concept and intersemiotique method are applied by the production processes of graphic arts, advertising poster.