Eğirdir Dündar Bey Medresesi (Taş Medrese) süslemeleri
Egirdir Dundar Bey Madrasa (Stone Madrasa) ornaments
  1. Tez No: 372093
  2. Yazar: CANSU KUTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ NURHAN ÖLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Dündar Bey Medresesi, Anadolu Selçuklu Sanatı, Anadolu Selçuklu Medreseleri, Mimari süsleme, Selçuklu süslemeleri, Dündar Bey Madrasa, Anatolian Seljuk Art, Anatolian Seljuk Madrasas, Architect Tural Decoration, Seljuk Ornaments
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
1301 yılında Hamidoğlu Dündar Bey tarafından yaptırılmı? olan Dündar Bey Medresesi, Selçuklu süsleme sanatının güzel bir örneği niteliğindedir. Anadolu Selçuklularının son dönem eserlerinden olan Eğirdir Dündar Bey Medresesi süslemeleri çalı?manın ana konusunu olu?turmaktadır. Bugüne kadar birçok onarımdan geçen Dündar Bey Medresesi, 1964, 1966, 1969 ve 1984 yıllarında, özellikle süslemeler konusunda uzman, Kayseri?den getirtilen ustalar tarafından restore edilmi?tir. Günümüzde çar?ı olarak kullanılan medresenin hücre odaları çar?ı esnafının kullanımına sunulmu?tur. Türk Sanatı açısından değerlendirildiğinde geleceğe aktarılması gereken önemli bir yapı özelliğindeki medresenin tezyinatı Selçuklu Sanatı?ndaki birçok süsleme unsurunu bize yansıtmaktadır. Dündar Bey Medresesi?nin süslemeleri detaylı olarak incelenmi?tir. Eğirdir ilçesi ve Dündar Bey Medresesi hakkında bilgi verilmi?tir. Eğirdir Dündar Bey Medresesi genel özellikleri, medresenin geçirdiği onarımlar, iç ve dı? özellikler, kullanılan malzeme ve uygulanan teknikler açıklanmı?tır. Selçuklu Sanatı?nın kültürel yapısı ve Selçuklu sanat anlayı?ı, Selçuklu Sanatı?nda Süsleme ve Eğirdir Dündar Bey Medresesi?nde görülen Selçuklu Süslemeleri, medrese ve medrese yapı tipleriyle ilgili bilgi verilmi?tir. Eğirdir Dündar Bey Medresesi?nin ta? tezyinatı motif özellikleri, çizim ve fotoğraflarla desteklenerek anlatılmı?tır. Ayrıca Dündar Bey Medresesi?nin benzerleriyle mimari, malzeme-teknik ve tezyinat açılarından kar?ıla?tırması yapılmı?tır. Dündar Bey Medresesi süslemelerinin geleneksel Türk el sanatları açısından değerlendirilmesi yapılmı?, Dündar Bey Medresesi ile ilgili öneriler sunulmu?tur
Özet (Çeviri)
Hamidoğlu Dündar Bey in 1301, which was built by the Seljuk Dündar Bey Madrasa is a good example of the art of decoration. Eğirdir Dündar Bey Madrasa ornaments an Anatolian Seljuk art is the major subject of this study. Dündar Bey Madrasa was repaired many times to date, was restorated in 1964, 1966, 1969 and 1984 by the experts specialized in ornamentation from Kayseri. Nowadays, the cell rooms of the madrasa used as a bazaar are provided for bazaar craft. If we evaluate this building in terms of Turkish art, the ornaments of this most important madrasa to which might be transferred to the future reflect Seljuk Art?s decorative element us. In our study which investigates Dündar Bey Madrasa?s ornaments the details are described in different chapters. Eğirdir city and information is given about Dündar Bey Madrasa. Dündar Bey Madrasa Eğirdir general characteristics, the madrasa has undergone repairs, interior and exterior features, materials used, and the techniques described. Art of the understanding of the cultural structure of the Seljuk and Seljuk art, decorating and Eğirdir Dündar Bey Madrasa in the Seljuk Seljuk Art of Decorations, schools and madrasah are given information about the types of structure. Eğirdir Dündar Bey Madrasa?s stone ornament motif features, by drawings and photographs are described. Also Dündar Bey Madrasa have been compared in terms of architectural, materialist, technical and trapping specifications. Dündar Bey Madrasa evaluated in terms of decorations made of traditional Turkish handicrafts, recommendations are given about Dundar Bey Madrasa.