Göstergelerarası bir yaklaşım olarak fotoğrafta yenidenüretim örneklem; Fütürist fotoğrafçı Anton Giulio Bragaglia fotoğraflarının yenidenüretimi
Reproduction in photography as an i̇ntersemiotic approach. sample; Reproduction of photographs of futurist artist Anton Giulio Bragaglia
  1. Tez No: 372094
  2. Yazar: MUKADDES ÇETİN BÜYÜKTUNCA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MUHAMMED BAYRAKTAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Intersemiotic, Reproducing, Quote, Emulation, Mirroring, Imitation, Hidden, Quote /Plagiarism, Collage/Bricolage, Photo
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Postmodern öğreti içerisinde bir çalışma yöntemi olarak ortaya çıkan metinlerarasılık ile sanatsal anlamda değişim ve gelişimler yaşanmıştır. İki metin arasındaki her türlü ilişkiyi inceleyen metinlerarasılık ile başlayan bu değişim sanatın diğer kollarına da hakim olarak göstergelerarasılık ve yenidenüretim gibi çalışma biçimlerinin oluşumuna zemin hazırlamıştır. Bu çalışma biçimleri ise günümüz sanatında çoksesli bir yapı ortaya koyarak, bu doğrultuda eserler üretilmesine olanak sağlamıştır.Böylelikle yeni yaklaşımların önü açılmış ve sınırsız bir sorgulama alanı yaratılmıştır.Günümüz sanatı bu doğrultuda şekillenerek farklı disiplinler arasındaki alışverişlere zemin hazırlamıştır. Bu çoksesli ortamda fotoğraf sanatı da diğer sanat dalları ile ilişki kuran ve en fazla alışverişte bulunan disiplinlerden birisidir.Dolayısı ile çalışma kapsamında, göstergelerarası çalışma yöntemleri ve bu yöntemlerin fotoğraf sanatında nasıl kullanıldığı sorgulanarak, ele alınmıştır. Bu bağlamda alıntı, öykünme,yansılama, taklit, gizlialıntı/aşırma, ve kolaj/brikolaj gibi göstergelerarası çalışma yöntemlerifotoğraf örnekleri ile açıklanarak göstergelerarsıalışverişler tanımlanmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler:Göstergelerarasılık, Yenidenüretim, Alıntı, Öykünme,Yansılama, Taklit, Gizli alıntı/Aşırma, Kolaj/Brikolaj.
Özet (Çeviri)
With Intertextuality, which has been emerging as a method of postmodern teaching,there's been changes and developments experienced in an artistic sense. The change which's been started with the intertextuality examining the relationship between the two texts, has prepared the ground of forms of work such as intersemiotic and reproduction with dominating the other branches of art. This work forms also led to the production of works of art in this direction as putting forward a polyphonic structure in the modern art. Thus,paved the way for new approaches and has been created an unlimited field of inquiry.Contemporary art shaped in this direction with preparing the ground for exchanges between different disciplines. The art of photography is one of the disciplines which establishes a relationship and is one of the most purchasing with other disciplines of art in this polyphonic environment. Therefore,under study,intersemiotic working methods and using these methods in art of photography will be discussed by questioning how to using them. In this context, intersemiotic working methods such as quote, emulation, mirroring, imitation, confidential quote/ plagiarism and collage/bricolage has been explained with esamples of photography to describe the exchanges of intersemiotism.