Burdur Ağlasun yöre kili ile astar araştırmaları ve uygulamaları
Local clay priming research and implementation of Aglasun local clay
  1. Tez No: 372097
  2. Yazar: BEİSE TUĞBA ÖZENOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAP ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kil, Astar Reçeteleri, Astar, Dekorlama, Clay, Primer Prescriptions, Lining, Decoration
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoseramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Anadolu?da 9 bin yıllık geçmişi olan seramik üretilmeye başladığı süreçten itibaren günlük gereksinimin yanı sıra, duyguların düşüncelerin sanatsal bir ifade aracı olmuştur. Antik Çağ Anadolu uygarlıklarına baktığımızda günlük kullanım eşyaları, dinsel objeler, mimari elemanlar, dekoratif eşyalar ağırlıklı olmak üzere iletişim veya yazılı belge niteliğinde kil tabletleri olarak seramiği görmekteyiz. Her ne amaçla üretilirse üretilsin seramik form yüzeylerinde görsellik kaygısından dolayı bezeme, astar dekorlama teknikleri kullanılarak seramiğin daha güzel görünmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada Burdur Ağlasun yöre kilinin analizleri yapılmış, uygun astar reçeteleri hazırlanıp deneyler yapılmıştır. Deney yapımında kullanılacak olan geometrik formda plakalar formda rölyef etkisi verecek tarzda şekillendirilmiş olup alçıdan kalıpları hazırlanarak, deneyde kullanılacak olan döküm çamuru, kırmızı çamur, şamotlu çamur hazırlanan bu kalıplara basılıp çıkarıldıktan sonra hazırlanmış olan astar reçeteleri yüzeye uygulanmıştır. Kuruyan rötuşlanan deney plakaları ( 1020 °C ) ve pişirilerek uygunluğu araştırılmıştır. Araştırma sonucunda yöre kilinin astara uygunluğu farklı teknik ve malzemenin tanıtılması amaçlanmıştır. Bu sonuçları elde etmek için astarla ilgili çok sayıda deney yapılmıştır. Deney plaklarının olumlu sonuçları ile özgün uygulama çalışmaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ceramics have been produced for daily usage and as well as the expressing device of souls and thoughts in artistic way forthis 9000 years in Anatolia. Ceramics in Antique Age Anatolian civilizations had been used for daily use material, sacred objects, architecture parts, ornamental staff and communication materials which were written on clay tablets. What were the main purpose of the production had been, the main aim had dominated the beauty of the object by adornment, priming and decorating. Sagalassos Aglasun Burdur Ancient city local clay analyses have been done and proper priming recipes have been prepared and the experiments have been done for this research. Geometric shaped plaster moulds have been designed for relief impact, the clay that was used fort the experiment mixed in three different types as industrial, grog and terra sigillata then those three have been pressed the priming recipes on the moulds. The dried and retouched experiment plates have been kilned at 1000 C and availability have been investigated. Compliance with local clay liner as a result of research aimed at elucidating the different techniques and materials. This experiment was carried out a large number of results on the launcher. The original application of the test plates were carried out with positive results.