Sanal müze: Isparta Halı Müzesi
Virtual museum: Isparta Carpet Museum
  1. Tez No: 372098
  2. Yazar: ŞULE ÖZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ M. BAYRAKTAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzecilik, Museology
  6. Anahtar Kelimeler: Müze, sanal müze, halı, Isparta halısı, internet, web, Museum, virtual museum, carpet, Isparta carpet, Internet, web
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Kültürel mirasımızın topluma sunulabilmesine olanak sağlayan sanal müzeler, yeni sunum ve anlatım teknikleriyle, tek bir tıkla sanal ortam da modern müzecilik uygulamaları arasına girmiştir. Kültür ve sanat hazinelerinin toplumla buluşmasına olanak sağlayan sanal müzeler, kültürel ve tarihi bir koleksiyona sahip ve bunları tek çatı altında toplayan, bilgisayar ortamına taşıyıp, internete sergileyen oluşumlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda günümüzde giderek geçerlilik kazanan ?Sanal Müze? kavramını tanımlamak, Isparta halısının kültürel ve tarihi değerlerini korumak gelecek kuşaklara aktarmak, şeffaf ve dinamik bir biçimde tek bir çatı altında bir araya getirmek ve bunların sanal ortamda topluca değerlendirilmesini sağlamak bu tezin amacı olmuştur. Bu doğrultuda oluşturulacak olan sanal müzeyle ilgili anket çalışması yapılmış, değerlendirme sonuçlarından yola çıkarak modern anlayışa uygun sanal müze ve web sayfası tasarımı yapılmış, daha sonraki uygulamalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Virtual museums, which provide an opportunity to exhibit our cultural legacy to society via new presentation and expression methods, have gained a place among modern museology applicationsin virtual environment with a single-click. Leading the meeting of society with culture and art treasures, virtual museum is a formation that owns culturally and historically important collections, gathers them under a single roof and exhibits these collections on the Internet in computer-based environments.In this sense, the aim of this thesis is to introduce the ?Virtual Museum? notion that has been increasingly gaining validity nowadays, preserve and hand down the cultural and historical values of Isparta carpet to next generations, gather these values under a single roof in a clear and dynamic way and to enable their assessment as a whole in the virtual environment. Therefore, a survey about the structure of a virtual museum was carried out and, regarding the results, a contemporary virtual museum and related web site were designed, suggestions were made for further applications.