Amasya iğne oyaları ve Halk Eğitim Merkezinin iğne oyacılığına katkıları
Amasya needle oyavariations and contributions of Public Training Center to needle oya making
  1. Tez No: 372113
  2. Yazar: PELİN KALELİO
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ NURHAN ÖLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Amasya, El Sanatları, Ġğne Oyası, Dantel-Anglez, Amasya, Handicrafts, Needle Oya, Lace Anglez
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Amasya iğne oyalarını konu alan bu çalışmanın amacı; Amasya'da geçmişten bugüne üretilmekte olan iğne oyası örneklerinin tespit edilmesi ve örneklerin renk, kompozisyon, motif, teknik, kullanılan araç ve malzeme bilgilerinin kayda alınarak, Amasya Halk Eğitim Merkezinin iğne oyacılığına katkılarının belirlenmesidir. Bu çalışma 10 yıldır Amasya valiliği ve Halk Eğitim Merkezinin işbirliği ile üretilmekte olan üretiminin, satış ve pazarlamasının devam etmesi, yörede üretilen örneklerin kaybolmaması, bu konuda araştırma yapacak kişiler için kaynak oluşturmasından dolayı önemlidir. Çalışmanın materyalini, Amasya Halk Eğitim Merkezinde iğne oyası ürünler üreten kursiyerler, kursiyerlere uygulanan anketler, ürünlerin çekilmiş fotoğrafları ve ürün bilgilerinin işlendiği bilgi formları oluşturmaktadır. Araştırma alanında incelenen 100 örnekten tek örnek olan 80 adet örnek katalog kısmında bilgi formları ile birlikte verilmiştir. Bu kapsamda çalışmanın birinci bölümünde çalışmanın amacı açıklanarak, genel anlamda iğne oyaları hakkında bilgi verilerek, konu ile ilgili kavramlar tanımlanmıştır.“Kavramsal Temeller”başlığı altında ikinci bölümde ise Amasya'nın tarihi ve coğrafyası, oyanın tanımı ve tarihi gelişimi açıklanmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde materyal ve yöntem ayrıntılı şekilde açıklanmıştır. Dördüncü bölümde ise çalışmaya kaynak olmuş literatürlerin özetlerine yer verilmiştir.“Bulgular ve Tartışma”bölümünde ise oya yapan bireylerin demografik özellikleri, oyaların kullanım alanları ve oyalarda kullanılan malzemeler, teknik, bezeme, renk, bakımı, saklanması, iğne oyası yapımında yararlanılan kaynaklar, oyaların sosyo-ekonomik açıdan değerlendirilmesi konuları anlatılarak, kataloğa yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research whose topic is needle oyavariations in Amasya is to specify the sample of needle laces that have been made so far and the contributions of Amasya Public Training Centre to needle lacing by recording the colour, composition, ornament, technique and materials. Besides this research is important because of the continuation of the productions that are produced with co-operation between Amasya Public Training Centre and Governorship of Amasya and marketing and sales. In addition this will be a good resource for those who will search this subject in future. The material of research consists of the productions that were produced by trainees, questionnaires carried out to the trainees, photos of samples and information forms about the samples. During the research 100 hundred pieces were analysed and 80 of them were used. In the first chapter of the research the aim is defined and the terms were described. In the second chapter with the headline of Cognitive Fundamentals the history and geography of Amasya and historical development of needle lacing were explained. In the third chapter material and method are defined with all details. In the fourth chapter the abstracts of the resources used in this research were expressed. In the chapter of“Findings and Discussion”there are demographical features of the people making this laces, the fields of usage of the laces, colours, material, ornaments, technique, maintenance, resources of needle laces and a catalogue.