Isparta ilinde yaşayan el sanatları
Survivivng handcrafts in Isparta province
  1. Tez No: 372119
  2. Yazar: DİLAN GÜLTEKİN ÖNDER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ NURHAN ÖLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Isparta, el sanatları, Yalvaç, halıcılık, yorgancılık, bakırcılık, dericilik, keçe, oya, oyma, Isparta, hand crafts, Yalvaç, carpet weaving, quilting, copper, leather, felt, oya, carving
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu araştırmanın amacı Isparta ilinde günümüzde devam ettirilen el sanatlarını tanıtmak ve arşivlemektir. Çalışmanın materyalini, Isparta il merkezindeki ilgili zanaatçılarla görüşmeler, konuyla ilgili yayımlanmış literatürler ve alan araştırması sonunda elde edilen ürün örneklerinin fotoğrafları oluşturmaktadır. Isparta ili'nde halen üretimi yapılan halıcılık, bakırcılık, yorgancılık, oyacılık, semercilik, at arabası yapımı, dericilik, demircilik, el işlemeciliği, çorapçılık, keçecilik, ağaç oymacılığı ve kaşıkçılık olmak üzere 12 farklı el sanatı incelenmiştir. Bu el sanatları tanım ve tarihçeleri, kullanılan araç ve gereçler, yapım aşamaları ve yapılan ürün çeşitleri açısından ayrıntılı olarak anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this search is to introduce and archiving the handcrafts which maintain thie existence in Isparta. The metarials of this search, which are applied to the members of related jobs in Isparta, the related literary elements which were already puplished, the photos of products which were obtained from the field. This research was carried out on 12 diffirent handcrafts, existing in Isparta, as carpet veaving, copper processing, quilt making, Writing edges trim, Saddle, miniature horse cart making, leather processing, iron processing, hand processing, felt processing, knitting socks, wood carving and spoon making. The definitions and histories, used tools and materials and construction phases of crafts are described in detail in terms of kinds of products.