Halıcılık sektöründe kullanılan desen tasarım programları
Pattern design programs used in carpet sector
  1. Tez No: 372120
  2. Yazar: MAKBULE SİBEL ODA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ NURHAN ÖLMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Paint, Nedgraphics Texcelle, Paint Shop Pro, tasarımsüreci, pixsel tabanlı bilgisayar destekli desen tasarım programları, halıcılık sektörü, el dokuması halılar, makine dokuması halılar, Paint, Nedgraphics Texcelle, Paint Shop Pro, process of design, pixel-based computer-aided pattern design programs, sector of carpet, hand-woven carpets, machine-woven carpets
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu çalışmanın amacı halıcılık sektöründe kullanılan, desen tasarım programlarının kullanımının anlatılmasıdır. Çalışmanın materyalini, Gaziantep, Başpınar Sanayi sitesindeki makine dokuması halı işletmelerinde ve Isparta merkezdeki bir el dokuması halı imalatı yapan işletmede tasarım sürecinde kullanılan bilgisayar destekli tasarım programları oluşturmaktadır. Bilgisayar destekli desen tasarım programlarından, halıcılık sektörüne yönelik piksel tabanlı programlar ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Bu programlar, Paint, Nedgraphics Texcelle ve Paint Shop Pro programlarıdır ve özellikle Nedgraphics Texcelle programı işletmeler tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu programların her birinde, desen çizimi ve çizilen desenin uygulanması anlatılmıştır. Dokumacılığın tanım ve tarihçeleri, kullanılan araç ve gereçler anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study to describe using of pattern designs programs which are used in the carpet industry. The materials of this study are computer-aided design programs which are used in design process in two workplaces one of which is a machine-woven carpet producing workplace located in Gaziantep Başpınar industrial site and another workplace is a hand-woven carpet producing workplace which is located in Isparta province. Pixel-based computer-aided design programs which are used in carpet sector examined in a detailed manner. These programs are Paint, Nedgraphics Texcelle and Paint Shop Pro and especially Nedgraphics Texcelle commonly used by workplaces. Pattern drawing and implementation of the drawing patterns described in each programs. Definition and history of weaving, tools and instruments which are used was described.