İlköğretim 7. sınıf öğrencilerinin olasılıkla ilgili problem çözme süreçlerinin incelenmesi üzerine nitel bir çalışma
A qualitative study on primary school 7th grade students' probability problem solving process
  1. Tez No: 372131
  2. Yazar: SELİN BAKIRCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN SOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Olasılık, problem çözme, kavramsal bilgi, işlemsel bilgi, Probability, problem solving, terminological knowledge, operational knowledge
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin olasılık problemlerini çözme süreçlerini incelemek ve problem çözümünde temel kavramları ne derece kullandıklarını belirlemektir. Araştırma; nitel araştırmadır. Bu araştırmada, belirlenen iki ortaokulda okumakta olan 7. Sınıf öğrencilerinin olasılıkla ilgili problem çözme süreçleri derinlemesine incelendiğinden özel durum çalışması yöntemi (case study) kullanılmıştır. Araştırma 30 tane 7. Sınıf öğrencisi üzerinde yürütülmüştür. Çalışmanın verisi Olasılık Problem Testi 1 ve 2' den elde edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, ilköğretim 7. Sınıf öğrencilerinin“Olasılık Problem Testi 1”de işlemsel bilgi gerektiren sorularda daha başarılı oldukları ve olasılık kavramlarını açıklamada yetersiz kaldıkları,“Olasılık Problem Testi 2”de ise olasılık kavramlarını açıklamada öğrencilerin başarılarında artış görüldüğü, açık uçlu problem çözümlerinde ise yetersiz kaldıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine 7th grade students' problem solving process about possibility and determine to what extent they use the terms in problem solving process. This is a qualitative study. In this study, 7th grade students' problem solving process about possibility is studied thoroughly by using case study method. The study has been carried out on 30 7th grade students. The result of the study is acquired from Probability Problem Test 1 and 2. As a result of the study, it has been observed that in Probability Test 1, 7th grade students are better with the problems which require operational knowledge but they are unable to explain the term '' Probability''. In Probability Test 2 an increase has been observed in students' ability to explain the term '' Probability'' but they are insufficient in the solving process of open-ended questions.