Özel eğitim ve öğretim kurumlarının markalaşmasının kurumsallaşma ve bazı değişkenler açısından incelenmesi
Analyzing private education and teaching institutions' branding for the purpose of institutionalization and some variants
  1. Tez No: 372134
  2. Yazar: ÖZGÜR DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Öğretim, Yönetim, Markalaşma, Kurumsallaşma, Education, Training, Managing, Institutionalizing, Branding
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu araştırmanın amacı, özel eğitim ve öğretim kurumlarının markalaşmasını kurumsallaşma ve bazı değişkenler açısından incelemektir. Bu amaç doğrultusunda konu ile ilgili kuramsal bir çerçeve oluşturulmuş ve saha araştırması yapılmıştır. Araştırma giriş (problem durumu, amaç, varsayımlar, sınırlılıklar, araştırmanın önemi, tanımlar), kurumsallaşma, markalaşma kavramları ve uygulama biçimleri, yöntem, bulgular, sonuç ve öneriler ile tartışma ve yorum olmak üzere altı bölümden oluşmaktadır. Araştırma ilişkisel tarama yöntemiyle yapılmıştır. Araştırmanın evreni 2011-2012 öğretim yılında Konya İli merkez ilçeleri Karatay, Meram ve Selçuklu'da özel eğitim ve öğretim kurumlarında görev yapan 193 yöneticiden oluşmaktadır. Araştırmanın amacına ulaşması amacıyla evrende adı geçen ilçelerde görev yapan 113 yöneticiye Yarar (2008) tarafından geliştirilen ve araştırmacılar tarafından eğitime uyarlanan Kurumsallaşma ve Markalaşma Ölçekleri uygulanmıştır. Yöneticiler tarafından doldurulan ölçekler SPSS 16.0 (Statistical Package for the Social Sciences) ile çözümlenmiştir. Araştırmanın bulgularına göre Konya'da faaliyet gösteren özel eğitim ve öğretim kurumlarının kurumsallaşma ve markalaşma çalışmalarının sürdüğünü, özel sektörün bu konuda yaptığı çalışmaların süreceğini ve sektördeki gelişmenin devam edeceğini bizlere göstermiştir. Çıkan sonuçlar, sektörün geleceği ile markalaşma ve kurumsallaşma çalışmalarındaki beklentiler tezin sonuç kısmında ayrıca ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The intent of this research is to analyze the private education and training institutions' brandings in terms of and institutionalizing and some variables In accordance with this intent, a theoretical framework has been composed and field research reconnoitered. The research has been composed of six parts which are approach (problem case, purpose, hypothesis, limitations, significance of the research, definitions), institutionalization concepts, branding concepts and appliance forms, methodology, discoveries, results and argumentation and recommendations. The research has been formed by relational scanning method. The universe of the research was made up of 193 managers who were working at private educational and training institutions in main districts Karatay, Meram and Selçuklu in Konya in 2011 – 2012 educational years. In order to attain the object of the research, 113 directors, working in the mentioned districts in the universe, are applied instituonalization and trademarking measures that have been developed by Yarar(2008) and adapted by researchers. The scales filled out by the manager have been analyzed by SPSS 16.0 (Statistical Package for the Social Science). According to the evidences of the research, it has been observed that the educational and training institutions have operations in Konya still continue to perform institutionalizing and branding acts. The research has been showed us that the private sector will continue to perform these acts and the developments in these will continue in the sector. The results of the thesis, the future of the sector and expectations of branding and institutionalizing acts have been also argued in the result part of the thesis.