Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Kemal Tahir'in 1950-1960 yılları arasındaki köy romanlarında halk kültürü unsurları
The competents of the folkloric culture in the villager novels of Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Kemal Tahi̇r between 1950-1960 summary
- Tez No: 372206
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. BERNA AKYÜZ SİZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Halk Kültürü, Köy Romanı, Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Kemal Tahir, Folkloric Culture, Villager Novel, Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Kemal Tahir
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 522
Özet
Bu çalışmada“Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Kemal Tahir'in 1950-1960 Yılları Arasındaki Köy Romanlarında Halk Kültürü Unsurları ”incelenmiştir. Öncelikle giriş bölümünde halk kültürü açıklanmış, 1950-1960 yıllarındaTürk romanının gelişim süreci genel hatlarıyla anlatılmış ve Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Kemal Tahir tanıtılmıştır. Birinci bölümde Yrd. Doç. Dr. Caner Işık'ın“Halkbilim Ürünleri Sınıflandırılması”ve Dilaver Düzgün'ün“İlk Köy Romanlarımızda Halk Kültürü Unsurları”adlı çalışmalarından faydalanılarak oluşturulan sınıflandırma verilmiştir. İkinci bölümde Yaşar Kemal'in 1950-1960 yılları arasındaki köy romanlarında, Teneke, İnce Memed 1 tespit edilen halk kültürü unsurları yukarıdaki sınıflandırmaya uygun olarak alt başlıklarla ve ayrıntılı olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde Orhan Kemal'in söz konusu tarihlerde yazılmış tek köy romanı olan Bereketli Topraklar Üzerinde romanında tespit edilen halk kültürü unsurları incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise, Kemal Tahir'in Sağırdere, Körduman, Rahmet Yolları Kesti, Yediçınar Yaylası, Köyün Kamburu romanlarında yer alan halk kültürü unsurları yine alt başlıklarla ve ayrıntılı olarak incelenmiştir. Çeşitli araştırmacılarımızın kitapları ve makaleleri esas alınarak halk kültürü teriminin bilimsel çerçevesi sağlamlaştırılmaya çalışılmıştır. Ayrıca, yazarların romanlarında önemli yer tutan halk kültürü unsurlarının doğru biçimde ele alınabilmesi için halkbilimi çalışmalarından yararlanılmış ve köy romanlarının toplumsal ve tarihsel süreçlerle sıkı bağı göz önünde bulundurularak, yakın tarihimizle ilgili geniş bir inceleme yapılmıştır. Sonuç kısmında ise, Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Kemal Tahir'in romanlarında halk kültürü ile ilgili tespit ettiğimiz özellikler, ulaştığımız yargılar, karşılaştırmalar da yapılarak özlü bir biçimde ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study“the competents of the folkloric culture in the villager novels of Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Kemal Tahir between 1950-1960 were examined. First of all, at the beginning, the folkloric culture was explained, the turkish novel between 1950-1960 was mentioned with main concerns and Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Kemal Tahir were introduced. In the first part, the categories which were made with the help of ”The Compenents in the first villager Novels“ of Dilaver Düzgün and The Classification of the Folkloric Products”of Assistant Professor Caner Işık. In the second part, the compenents of the folkloric culture in villager novels between 1950-1960 like Yaşar Kemal's Teneke, İnce Memed 1, Orhan Kemal's Bereketli Topraklar Üzerinde, Kemal Tahir's Sağırdere, Körduman, Rahmet Yolları Kesti, Yediçınar Yaylası, Köyün Kamburu were examined with the subtitles and details. Based on various books and articles of different researchers, the scientific outline of the term“folkloric culture”was tried to be strenghtened. Additionally, to handle properly the important compenents of the folkloric culture which take place in in writers' works, the folkloric culture was benefitted and an interdiciplinary study was done by researching our near future. And in the final part, by making comparisons as well, the properties that we determined, the judgements that we reached about the folkloric culture in the novels of Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Kemal Tahir were revealed in summary.