İlkokul programında yer alan ortak temel becerilerin öğrenci çalışma kitaplarında bulunan etkinliklerde yer alma düzeyleri
The level of existence of the common basic skills taken part in primary school curriculum in workbooks activities
  1. Tez No: 372296
  2. Yazar: HALİME DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenci ÇalıĢma Kitabı, Ortak Temel Beceriler, Öğretim Programı, Etkinlik, Workbook, Common Basic Skills, Teaching Curriculum, Activity
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Günümüz dünyası, eleştirel düşünen, yaratıcı, problem çözebilen, araştırma becerisine sahip olan, bilgiye ulaşma yollarını bilen bireylere ihtiyaç duymaktadır. Bu bakımdan okulların bir amacı da çağımızın ihtiyacı olan bu becerilere sahip bireylerin yetişmesini sağlamaktadır. Türkiye'de de 21.yy'ın bireylerini yetiştirerek değişen dünyaya ayak uydurma ve eğitim alanındaki yenilikleri programa yansıtma ihtiyacı duyulmuştur. Bu nedenle öğretim programlarında 2005 yılı ile beraber alt yapısını yapılandırmacılığın oluşturduğu bir dönüşüm içine girilmiştir. Bu program ile öğrencilere kazandırılması hedeflenen“temel beceriler”tanımlanmış ve ders kitapları bu doğrultuda yeniden yazılmıştır. Yeni program ile beraber ders kitaplarına“öğrenci çalışma kitap”ları eklenmiştir. Bu nedenle hazırlanan kitapların yeni programın öngördüğü becerileri geliştirmeye hizmet etmesi beklenmektedir. Bu araştırma, ilkokul programında yer alan ortak temel becerilerin öğrenci çalışma kitabında bulunan etkinliklerde yer alma düzeyini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Tarama modeline göre düzenlenen bu çalışmada şu sorulara cevap aranmıştır: 1. İlkokul programında yer alan ortak temel becerilerin 1-4.sınıf Türkçe Dersi öğrenci çalışma kitaplarında bulunan etkinliklerde yer alma düzeyi nedir? 2. İlkokul programında yer alan ortak temel becerilerin 1-4.sınıf Matematik Dersi öğrenci çalışma kitaplarında bulunan etkinliklerde yer alma düzeyi nedir? 3. İlkokul programında yer alan ortak temel becerilerin 1-3.sınıf Hayat Bilgisi Dersi öğrenci çalışma kitaplarında bulunan etkinliklerde yer alma düzeyi nedir? 4. İlkokul programında yer alan ortak temel becerilerin 4.sınıf Fen ve Teknoloji Dersi öğrenci çalışma kitaplarında bulunan etkinliklerde yer alma düzeyi nedir? 5. İlkokul programında yer alan ortak temel becerilerin 4.sınıf Sosyal Bilgiler Dersi öğrenci çalışma kitaplarında bulunan etkinliklerde yer alma düzeyi nedir? 1-4.sınıf Milli Eğitim ve özel yayınevi kitaplarından oluşan 2 set kitap, Doküman İncelemesi yöntemi ile incelenmiştir. Türkçe, Matematik, Hayat Bilgisi, Fen ve Teknoloji ile Sosyal Bilgiler Derslerine ait öğrenci çalışma kitaplarındaki etkinlikler“Ortak Temel Beceriler Kontrol Listesi”kullanılarak taranmıştır. İnceleme sonucu elde edilen veriler ile ilgili yüzde ve frekans tabloları oluşturulmuş ve birtakım sonuçlara ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçları özetlemek gerekirse, tüm derslerde incelenen öğrenci çalışma kitaplarındaki etkinliklerin, ortak temel becerilerden“Girişimcilik”ve“Bilgi Teknolojilerini Kullanma”becerilerinin gelişimi konusunda yetersiz olduğu sonucuna ulaşılmıştır. 1-4.sınıf öğrenci çalışma kitaplarında en çok yer verilen beceri“Eleştirel Düşünme”becerisi olduğu saptanmıştır. İncelenen iki farklı yayınevi kitaplarından, Milli Eğitim yayınevine ait öğrenci çalışma kitaplarında bulunan etkinliklerin ortak temel becerilerin gelişimi konusunda, incelenen özel yayınevi kitaplarından daha etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Today's world needs individuals who can think critically and creatively; solve problems; have the ability to do research and know the ways to reach information. In this respect, one of the objectives of school education is to bring up students who have these skills. In order to bring up 21st century individuals so as to keep up with the changing world, the new trends in the education area are required to be reflected to the programs. For this purpose, in 2005, there has been a change in the program which is mainly based on constructivism. With this program,“the basic skills”which are aimed to be earned by students are defined and text books are re-written in this direction. Workbooks now take part along the text books in this new program. For this reason, it is expected that the books improve the skills which the new program proposes. This research aims to detect the level of existence of the common basic skills that take part in the elementary school curriculum in the activities of the workbooks. Answers to the following questions are sought in this study which is arranged by the scanning model: 1. What is the level of existence of the common basic skills that take part in the primary school curriculum in the activities of the 1st-4th grade Turkish Language workbooks? 2. What is the level of existence of the common basic skills that take part in the primary school curriculum in the activities of the 1st-4th grade Mathematics workbooks? 3. What is the level of existence of the common basic skills that take part in the primary school curriculum in the activities of the 1st-3th grade Life Science workbooks? 4. What is the level of existence of the common basic skills that take part in the primary school curriculum in the activities of the 4th grade Science and Technology workbooks? 5. What is the level of existence of the common basic skills that take part in the primary school curriculum in the activities of the 4th grade Social Studies workbooks? Two sets of 1st-4th grade Ministry of National Education Publications and private publisher workbooks are examined with the Document Examination method. The activities that exist in the Turkish Language, Mathematics, Life Science, Science and Technology and Social Sciences workbooks are scanned by using the“Checklist of Common Basic Skills”. Percentage and frequency tables are constructed by the data derived after the investigation, and some results are obtained. To summarize the derived results, the activities that are investigated in the workbooks of all lessons lack of the skills:“Entrepreneurship”and“Use of Information Technologies”. The most frequent skill that exists in 1st-4th grade workbooks is found out to be the“Critical Thinking”skill. It is also determined that the activities existing in the workbooks of the National Education Publications are more efficient in the sense of improvement of common basic skills, compared to the workbooks of private publishers.