Farklı dikkat türlerine göre tasarlanmış çoklu ortamların bilişsel özellikler açısından geri getirme performansına etkisinin göz izleme yöntemi ile incelenmesi
The effect of multmedia instructional designs based on various attention types according to cognitive characteristics on recall performances of learners via eye-tracking method
- Tez No: 372338
- Danışmanlar: PROF. DR. SERVET BAYRAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Teknik Eğitim, Education and Training, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Çoklu Ortam Öğretim Tasarımı, Kısa Süreli Bellek, Dikkat, Bölünmüş Dikkat, Odaklanmış Dikkat, Geri Getirme, Göz İzleme, Multimedia Instructional Design, Short Term Memory, Attention, Split Attention, Focused Attention, Recall, Eye Tracking
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmada farklı kısa süreli bellek türüne (sözel – görsel – karma) ve dikkat kapasitesine (sınır - normal - yüksek) sahip öğrenenlerin, farklı dikkat türüne (odaklanmış - bölünmüş) göre hazırlanmış çoklu ortam öğretim tasarımlarını kullanmalarının geri getirme performanslarına etkisi incelenmiştir. Bu amaçla göz izleme (eye-tracking) verilerinden faydalanılarak sonuçlar güçlendirilmiştir. Araştırma süresince, deneyler ve analizler Marmara Üniversitesi, Atatürk Eğitim Fakültesi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü'nde hizmet vermekte olan İnsan – Bilgisayar Etkileşimi laboratuvarında gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of using multimedia education designs prepared according to different attention types (focused - split) by learners with different short term memory types (aural - visual - mixed) and attention types (limit - normal - high) on recall performances was examined. For this purpose, the results were strengthened via using eye tracking data. During the research, experiments and analyses were carried out in Human-Computer Interaction Laboratory found in Computer and Instructional Technologies Education Department of Atatürk Education Faculty, Marmara University.