Din - spor ilişkisi (Shaolin Tapınağı örneği)
Shaolin temple as an example of relationship between religion and sports
- Tez No: 372366
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Spor, Religion, Sports
- Anahtar Kelimeler: Buddizm, Zen Buddizmi, Shaolin Tapınağı, Kung fu, Shaolin Kung Fusu, Buddhism, Zen Buddhism, Shaolin Temple, Kung fu, Shaolin Kung Fu
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Shaolin Tapınağı örneğinden hareketle din ve spor arasındaki ilişkiyi ele aldığımız bu çalışmada Zen Buddizmi ve Shaolin Kung fusu ilişkisini inceledik. Shaolin Kung fusu günümüzde tüm dünyada tanınan bir Kung fu sitilidir. Shaolin Kung fusu sıradan bir spor dalı olmaktan öte dini bir ritüel olarak görülmektedir. Bu anlayışı geliştiren en önemli etken ise Shaolin efsaneleridir. Birçok sinema filmi ve Kung fu kitapları bu efsaneleri dünyaya yaymıştır. Bu efsaneler Zen Buddizmi ve Shaolin Kung fusunun kökenini tek bir kaynağa bağlamaktadır. Bu kaynak Hintli bir keşiş olan Bodhidharmadır. Buddizm'i ve Kung fuyu Hindistan'dan Çine getirdiği kabul edilir. Bu Kung fu ve Zen Buddizmi birlikteliği efsaneleri başlangıçla sınırlı kalmamış ve zamanla çoğalmıştır. Shaolin Kung fusu hakkında anlatılan bu efsaneleri kendi içerisinde kronolojik olarak ayırıp inceledik. Öncelikle her dönem için anlatılan efsaneleri verip ardından tarihi kaynaklarla birlikte bu anlatımları sorguladık. Zen Buddizmi ve Shaolin Kung Fusu arasında var olan ilişkinin ne zaman ve hangi şartlar altında kurulduğunu ele aldık. Daha sonra ise Shaolin Kung Fusu içerisinde Zen sembolizminin ifade ettiği anlamları inceledik. Sonuç olarak günümüzdeki hali ile Shaolin Kung Fusu, din ve spor ilişkisini inceleyebileceğimiz en önemli örneklerdendir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate the relationship between Zen Buddhism and Shaolin Kung Fu through the example of Shaolin Temple displaying the relationship between religion and sports. Shaolin Kung Fu nowadays is a well-known Kung fu style all over the world. Shaolin Kung fu is admitted as a religious ritual rather than being an ordinary sport. The most important factor that improves this understanding is the Shaolin legends. These legends have been spread in the world through many Kung fu films and books. In these myths, the origin of Zen Buddhism and Shaolin Kung Fu is connected to a single source. This source is Bodhidharma who is an Indian monk. He is considered to bring Buddhism and Shaolin Kung Fu to China from India. Number of the legends about Kung fu and Zen Buddhism association was not limited to the onset, but increased over time. In this study, the legends about Shaolin Kung Fu, divided chronologically in it, have been examined. First, legends of each period have been given and then these narratives have been questioned through historical sources. It is also discussed that when and under what conditions the relationship between Zen Buddhism and Shaolin Kung Fu was founded. Then, the meanings of the symbolism of Zen within Shaolin Kung Fu are investigated. As a result, Shaolin Kung Fu within the current version is one of the most important examples to examine the relationship between religion and sports.