Mehmed Zihni Efendi'nin el-Vücûhu'l-Milâh fi Fusûli'n-Nikâh adlı eseriyle Hukuk-ı Aile Kararnamesinin mukayesesi
A comparison between the Mehmed Zi̇hni̇ Efendi̇'s book named el-Vucuhu'l-Mi̇lah fi̇ Fusuli̇'n-Ni̇kah and the Ottoman Law of Family rights
- Tez No: 372365
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mehmed Zihni Efendi, Hukuk-ı Aile Kararnamesi, El-Vücûhu'l-Milâh, Nimet-i İslam, Mehmed Zihni Efendi, Ottoman Law of Family Rights, El-Vucuhu'l-Milah, Nimet-i İslam
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Mehmed Zihni Efendi, İslami ilimlerin pek çok sahasında eser yazmış bir fıkıh alimidir. Zihni Efendi'nin Nimet-i İslam'ı da Türkiye'deki ilmihallerin atası hükmünde çok kıymetli bir eserdir. İlmihal olmasına rağmen, ilmihallerde bulunmayan nikâh ve talak konularını da ihtiva etmektedir. Nimet-i İslam ayrı ayrı kitaplardan (bölümlerden) oluşmaktadır. Eserin nikâh bölümü olan el-Vücûhu'l-Milâh fi-Fusûli'n-Nikâh Hanefi görüşlerine göre yazılmış, nikâh meselesini etraflıca inceleyen bir eserdir. 1917 tarihli Hukuk-ı Aile Kararnamesi de Nimet-i İslam'la aynı dönemlerde kaleme alınmış bir kanun metnidir. Kararname el-Vücûhu'l-Milâh'da olduğu gibi Hanefi mezhebine göre yazılmasına rağmen bazı meselelerde Osmanlı Devletinde eşine az rastlanır şekilde Hanefi mezhebinden ayrılmış, diğer mezheplerin görüşlerini tercih etmiş, bazı meselelerde ise kendisi müstakil tercihler yapmıştır. Ayrıca Osmanlı coğrafyasındaki pek çok Müslüman devletin aile hukuku sistemini doğrudan etkilemiştir. Ziyadesiyle önemli olan ve pek bilinmeyip haklarında yapılmış çalışmalar az olan aynı dönemin bu iki mühim eserinin mukayesesi faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Mehmed Zihni Efendi is a fıkh scholar an a jurist. He wrote many of the works in the field of İslamic studies. Zihni Efendi's book named Nimet-i İslam is a precius work and ancestor of ilmihals in Turkey. And althought it is a ilmihal also contains marriage and divorce parts which not found in ilmihals. Nimet-i İslam consists from seperately books (parts). El-Vucuhu'l-milah fi Fusuli'n-Nikah which is part of the wedding of book. And a work which written according to the Hanafi opinion and examined the issue of marriage exhaustively. The Ottoman law of family rights dated 1917 is the text of the law which were written in the same period whith Nimet-i İslam. And, it was separated from Hanafi school in a way seldom seen in the Ottoman Empire, although written according to the Hanafi school as in el-Vucuhu'l-Milah Fi Fusuli'n-Nikah. And it have opted for the opinions of other fıkh schools. And in some matters have detached preferences itself. In addition, has a direct impact on the family law systems of many Muslim states in the Ottoman geography. A comparison would be helpful between these two extremely important and little known works of the same period.