Diyanet Dini İhtisas Eğitim Merkezi kursiyerlerinin felsefe ve din bilimlerine yönelik tutumları ile dini tutumları arasındaki ilişki üzerine bir araştırma.
A research conducted at the religious specialization training center under the department of religious affairs of Turkey, looking at the relationship between the attitudes of trainees toward philosophy and religious sciences and their own religious attitudes.
- Tez No: 372367
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEHLÜL TOKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tutum, Dini Tutum, Din, Diyanet, İhtisas, Attitude, Religious Attitude, Religion, Precidency of Religious Affairs, Specialization
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Yapılan bu araştırmanın konusu“Diyanet İhtisas Kursiyerlerinin Felsefe ve Din Bilimlerine Yönelik Tutumları ile Dini Tutumları Arasındaki İlişki Üzerine bir Araştırma”dır. İhtisas kursiyerlerinin düşüncelerini alarak onların Felsefe ve Din Bilimlerine karşı tutum ve dini tutumlarını belirlemeye çalışılmıştır. Bu çalışma bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Araştırmanın giriş kısmında konunun amacı, önemi ve gerekliliği açıklanarak, araştırmanın amacı, metodu, yöntemi, hipotezleri ve sınırlılıkları hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde;“Din, Tutum, Dinî Tutum, DİB ve Diyanet İhtisas Eğitim Merkezleri”kavramlarına açıklık getirilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde; araştırma alan araştırması olması sebebiyle kursiyerlere yapılan anket sonuçları tablolar halinde ve yüzdelik değerler şeklinde ifade edilmiş ve bu sonuçlar yapılan mülakat ile gözlemlerden elde edilen bilgilerle desteklenerek açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise; ihtisas kursiyerlerinin Felsefe ve Din Bilimlerine karşı tutumlarıyla dini tutum ve davranışlarıyla ilgili bulgular incelenip değerlendirilmiş ve elde edilen sonuçlara dayanılarak bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of this research is“the relationship between the religious specialty trainees' attitudes towards philosophy and religious studies and their religious attitudes towards religion.”The study's intention is to get the opinions of specialty trainees and determine their attitudes towards philosophy and religious studies as well as their own religious attitudes. The study consists of three parts. In the introduction section, information regarding the subject of the research is given, it's importance, objectives, method, hypotheses and limitations of the study have been provided. In the first section, concepts such as“Religion, Attitude, Religious Attitude Precidency of Religious Affairs and Educational Centers for Religious Specialization”has been clarified. In the second section, because the research is a field study, the questionnaires administered to trainees have been presented as tables and percentile values and the results have been explained with the support of results obtained from the questionnaires and observations made during the study . In the third section, the findings about attitudes of the specialty trainees towards philosophy and religion as well as their own religious, attitudes and behavior have been evaluated and some suggestions have been made according to the results of the study.