Kur'an-ı Kerim'de rıza kavramı
The word concentinthe Qur'an
- Tez No: 372373
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULMECİT OKCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Rıza, Sevgi, Öfke, Rahmet, Rıdvan Biatı, Consent, love, anger, mercy, Rıdvan Allegiance
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
'Razı olmak, hoşnut olmak ve kabullenmek' gibi anlamlara gelen rıza kelimesi, Kur'an-ı Kerim'de çeşitli türevleriyle birlikte altmış dört ayette yetmiş üç kez kullanılmaktadır. Tefsir, Fıkıh ve Tasavvuf gibi İslamî ilimlerde geniş bir kullanım alanına sahip olan rıza kelimesi, çalışmamıza konu olan ayetlerde Allah için kullanıldığında 'razı olma ve tercih etme' anlamlarına gelirken insanlar için kullanıldığında 'razı olma, anlaşma ve tercih etme' manalarında kullanılmaktadır. Ayrıca şefaat, rahmet, ibadet ve doğruluk gibi kavramlarla ve Rıdvan Biatı, Tebük seferi ve kıblenin çevrilmesi gibi birtakım tarihi olaylarla irtibatlı olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmamızda, rıza kelimesi ve anlam alanı Kur'an bütünlüğü içerisinde ele alınarak ortaya çıkan anlam değişmeleri, yakın ve zıt anlamlı diğer kelimelerle irtibatı tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Word consent, which means 'consent, being satisfıed and accept', is used seventy- three time in sixty-four verses of Quran together with various derivatives. Although the Word consen thaving a wide fıeld of usage in the islamic sciencessuch as commentary, fıqh and sufısm comes to mean 'consenting and choosing' in the verses subjected to our study, it is used in the senses of 'consenting, agreement and choosing' when it is used for the people. The Word consent is also used with the consepts such as intercession, mercy, worship and trueness and in connection with certain historical events such as Ridvan Allegiance, Tabuk expedition and Qibla convertion In this study, the Word consent and its meaning area by being treated within Quran entirety, their liaison with emergent meaning changes, homoionym and antonym words was tried to be determined.