Hz. Adem'den Hz. Muhammed'e İslam medeniyetine etki eden doğal afetler
The İslamic prophet Muhammad the prophet from Adam medeniyetine eden effect of natural disasters
  1. Tez No: 372374
  2. Yazar: ALİ AĞIRMAN
  3. Danışmanlar: PROF. MUSTAFA AĞIRMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Peygamberler, doğal afetler, salgın hastalıklar, sıcaklık, veba, iklim, humma, The prophets Natural disasters, epidemic diseases, temperature, the plague, climate, fever
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Doğal afetlerin İslam Tarihinde önemli bir yeri vardır. Bu afetler birçok durumda insan gücünü yönlendiren ana unsur olmuştur. Bu çalışmada doğal afetlerin toplum ve devlet yapısının işleyişinde ne derece etkili ve yıkıcı olduğu ortaya konulmuştur. Ayrıca İslam akidesine göre bu çarpıcı tabiat hadiselerinin nasıl değerlendirildiği Kur'an'dan örnekler verilerek açıklanmıştır. Doğanın iç dinamikleri sonucunda ve tamamen insan iradesi dışında oluşan ve insan yaşamını derinden etkileyen olaylar doğal afetlerdir. Doğal afetler dünyanın oluşumundan itibaren tüm canlıları mekânsal ve yaşamsal olarak en çok etkileyen ve çoğu zaman çaresiz bırakan olaylardır. Hatta oluşumları esnasında veya sonrasında bile birçok afete sebep olmaktadır. Bu olayların insanların iradesi dışında gelişip yaşanması dünyadaki birçok ülkeyi etkilemiş ve büyük kayıplara sebep olmuştur. Dünya tarihinde yaşanan doğal afetler, bu son yüzyılda etkisini artırması sebebiyle, hem sosyal bilimcilerin ve hem de doğa bilimcilerin bu konuya ilgisini artırmıştır. Bu doğal afetlerin kökenini bulmak için tarihi bilgilerden faydalanma gereğini hissetmişlerdir. Bu çalışmada ilk insan ve ilk peygamber olan Hz. Âdem'den Hz. Muhammed'in hayatının sonuna kadar ki süreçte meydana gelen doğal afetler kronolojik bir sıra ile ve coğrafi arka plan bilgisi ile birlikte verilmektedir.
Özet (Çeviri)
Natural disasters have a significant place in Islamic history. In many cases, these disasters have become the main factor which reoriented human power. This study demonstrates theextend that natural disasters have become influential and destructive within the operation of societies and states. Also, it has been explained how Islamic faith has considered these remarkable natural events, giving examples from Quranic verses. As a result of the internal dynamics of nature beyond human will and completely composed and natural disasters are events that deeply affect people's lives. Natural disasters spatial formation of the Earth and all living things, from the most influential and vital events which are often helpless. In fact, during or even after the formation of many disasters are caused. This event outside the will of the people to live and develop in the world and has influenced many countries has led to huge losses. Natural disasters in world history, this is due to increase its influence in the last century, as well as social scientists and natural scientists interested in this subject has increased. To find the origin of this natural disaster since have felt the need to benefit from the information. In this study natural disasters which had occurred from the time of Prophet Adam to the end of the life of Prophet Muhammad have been given in a chronological order and with the geographical background of the events respectively.