Nabia Abbott'un eserlerinde Kur'an, Hz. Muhammed ve kadın
Quran, Hz. Muhammad and woman in the works of Nabia Abbott
- Tez No: 372375
- Danışmanlar: PROF. DR. M. HANEFİ PALABIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Nabia Abbott, Kur'an, Tefsir, Hz. Muhammed, Hadis, Kadı, Nabia Abbott, Quran, Commentary, Muhammad, Hadith, Woman
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Hayatının büyük bir kısmını Arapça papirüs belgeleri üzerinde yaptığı araştırmalara adamış yirminci yüzyıl oryantalistlerinden Nabia Abbott eserlerinde genel olarak Kur'an, Hadis, Tefsir, Hz. Muhammed ve kadın ile ilgili temaları konu edinmiştir. Abbott yirminci yüzyılın başlarında Kur'an, Hadis ve Tefsir konusuna Chicago Üniversitesi Doğu Bilimleri Enstitüsünde bulunan papirüs belgelerini inceleyerek onlara kendince bir bakış açısı getirmeye çalışmış ve bu konularda İslam dünyasında var olan genel inanışları geçersiz kılmayı hedeflemiştir. Abbott eserlerinde ilk olarak ele aldığı Kur'an konusunda Kur'an'ı Kerim'i daha çok dil ve edebiyat açışından değerlendirmiş ve tarihsel süreç içerisinde var olan çeşitli Kur'an nüshalarının fiziki özelliklerinin yanı sıra yazım malzemelerine değinmiştir. Yazar Kur'an'ı Kerim'in içeriği hakkında ise tarihsel süreç içerisinde oryantalistler tarafından ortaya atılmış iddialar üzerinde durmuş ve bu iddiaları eleştirel bir bakış açısı ile değerlendirmiştir. Abbott'un tefsir konusundaki çalışmalarına baktığımızda ise tefsirin erken dönem gelişimine ve İslam'ın ilk üç yüz yılındaki tefsir faaliyetlerine değindiğini ama en çok da“müteşabih”kavramı üzerinde durmuş olduğunu görüyoruz. Abbott, hadis konusunda ise yazılı ve sözlü hadis aktarımının tarihsel süreç içerisindeki gelişimini incelemiş ve hadis aktarımının gelişimini engelleyen durumlara değinmiştir. Yirminci yüzyılın ikinci çeyreği itibari ile Kur'an, Hadis, Tefsir ve Hz. Muhammed temalı konuların yanı sıra ağırlıklı olarak kadın konusuna yönelen Abbott akademik çalışmalarını bu yönde devam ettirmiştir.
Özet (Çeviri)
Nabia Abbott who a large part of her life devoted to the documents that carried out in Arabic Papyrus, was one of the 20th century orientalist. She has been focused on themes related to Woman, Muhammad, Commentary, Quran, Hadith in general in her work ın the early 20th century, Abbott worked to bring her own perspective to the Quran, Hadith and Commentary themes examining the Papyrus Documents that located in the Oriental Institute of the University of Chicago and aimed to invalidate the general beliefs that have been in Islamic World about these theme. Abbott evaluated the Quran which she firstly handed in it in her works, in more about language and literature and she touched upon physical properties as well as writing materials of a variety of Quran copies that have been in historical process. But about the content of the Quran, she focused on the claims that were previously came up with by Orientalists and evaluated these opinions with a critical perspective. If we look Abbott's works about Commentary, although she focused on early development of Commentary and the Commentary activities in Islam refers to the first three hundred years, most focused on the concept of uncertain Commentary. As for the hadith, Abbott examined the development of written and oral transmission of hadith within the historical process and mentioned the states that obstructing the development of the written hadith. As of the second quarter of the 20th century Abbott, who directed towards Quran, Hadith, Commentary and the Prophet Muhammad themed issues as well as mainly Woman, continued her academic activities in this direction.