Teacher cognition on written feedback: Novice and experienced teachers' beliefs, attitudes and practices
Yazılı geri bildirim hakkında öğretmen bilişi: Yeni ve deneyimli İngilizce öğretmenlerinin inanış, tutum ve uygulamaları
- Tez No: 372379
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUR YİĞİTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: yazı, deneyimli ve yeni öğretmenler, geri bildirim tercihleri, öğretmen inançları, geri bildirim zorlukları, writing, experienced and novice teachers, feedback preferences, teacher beliefs, written feedback challenges
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü-Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Son yıllarda geri bildirim, giderek artan bir araştırmacı kitlesinin dikkatini çekmiştir. Konu üzerine yapılmış araştırmaların çoğu öğrencilerin ve veya öğretmenlerin geri bildirim tercihleri (Zhu, 2010), öğretmenlerin geri bildirim hakkındaki tutum ve uygulamaları (Clements, 2006; Min, 2011) üzerine yoğunlaşmasına rağmen, çok azı veya hiçbiri öğretmenlerin deneyiminin geri bildirim uygulamaları üzerindeki etkisini incelemiştir. Araştırmalardaki bu açığı kapatmak amacıyla bu çalışma, deneyimin ingilizce öğretmenlerinin yazılı kompozisyonlardaki uygulamaları üzerindeki etkisini araştıracaktır. Bu çalışmanın hedefi, deneyimli ve yeni öğretmenlerin geri bildirim uygulamaları hakkındaki deneyim ve gözlemlenebilir düşünceleri arasındaki ilişkiyi incelemek, geri bildirim uygulamaları ardındaki sebeplerini analiz etmek ve öğretmenlerin bu konudaki düşüncelerini gözlemlenebilir uygulamalarıyla uyumlu olup olmadığını açığa çıkarmak için karşılaştırmaktır. Bu çalışma örnek durum inceleme metodu kullandı. Kuzey Kıbrıs'ta özel bir üniversitenin hazırlık okulunda çalışan bir deneyimli ve bir yeni ingilizce öğretmeninin araştırmada yer alması istendi. Data 15 haftalık bir zamanda toplandı. Katılımcıların temel bilgilerini elde etmek için ön bir anket uygulandı ve sonra bu öğretmenlerin geri bildirim hakkındaki genel tutum ve düşüncelerini, karşılaştıkları zorlukları, öğrencilerin kompozisyonlarına nasıl geri bildirim verdiklerini, ve ayrıca öğretmenlerin geri bildirim konusunda belirttikleri düşüncelerini gerçek uygulamalarıyla karşılaştırmak ve gelişimi gözlemlemek amacıyla öğrencilerin kompozisyonları incelendi. Bu bağlamda, anımsamayı sağlayan görüşmelerle yarı yapılandırılmış görüşmeler, ve ders gözlemleri ve ögrenci portolio incelemeri yapıldı. Sonuclar yeni ve deneyimli ogretmenin geri bildirim konusunda olumlu bir tavra sahip oldugunu ve kurumsal yaptirimlar ne olursa olsun, geri bildirimin ogretmen olarak gorevleri oldugunu ortaya cikarmistir. Ek olarak, ogretmenlerin geri bildirim verirken ana odak noktalarinin cesitli sebeplerden dolayi gramer oldugu ve bu geri bildirim surecinde ogretmenlerin pek cok zorlukla karsilastigi bulunmustur. Calisma ayrica ogretmenlerin geri bildirim uygulamari arkasindaki sebeplerin kendi dusunceleri, aldiklari egitim ve kurumun yaptirimlari oldugunu gostermistir. Son olarak, calisma ogretmenlerin dusunceleri ve gercekteki geri bildirim uygulamalari arasindaki uyum ve uyumsuzluklari aciga cikarmistir.
Özet (Çeviri)
Written feedback has in recent years attracted the attention of an increasing number of researchers. While much research on written feedback has focused on students' and/or teachers' preferences of written feedback (e.g. Zhu, 2010), teacher beliefs and practices regarding written feedback (e.g. Clements, 2006; Min, 2011), very few, if any, explored the influence of teachers' experience on feedback practices. In an attempt to address this gap in literature, this study investigates the impact of experience on ESL teachers' written feedback practices. The purpose of this research is to explore the relationship between novice and experienced teachers' experiences and perceived beliefs about feedback practices, analyze the motives behind their written feedback practices and compare the teachers' beliefs about written feedback to see whether they are congruent with their observed practices. The study adopted a case study approach. One novice and one experienced teacher working at the preparatory school (Hazirlik) of a private university in Northern Cyprus were asked to participate in the study. Data were collected across 15 weeks. A preliminary questionnaire for bio-data of the participants was administered and then semi-structured interviews with stimulated recall sessions and observations were conducted to explore these teachers' general attitudes and beliefs about written feedback, the challenges they encounter and the way they respond to students' writings. Analysis of writing papers was also carried out to compare teachers' stated beliefs with their actual practices. The findings reveal that both the experienced and novice participant have a positive attitude towards written feedback and consider providing feedback their duty as a teacher no matter what the institutional policies require. Moreover, the teachers' main focus while responding to students' writings was found to be mainly on grammar due to varying reasons, and they experience several challenges during the process of giving written feedback. The study also displays the sources behind teachers' practices to be their beliefs, the education they received and the institution's policies. Finally, the study uncovered some (mis)matches between teachers' beliefs and actual written feedback practices.