Evaluating rentier theory and resource curse theory: The case of the Libyan civil war
Rantar devlet teorisi ve kaynak laneti teorisinin değerlendirilmesi: Libya sivil savaş vakası
  1. Tez No: 372380
  2. Yazar: NUR ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. JULIAN SAURIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Rantar Devlet, Petrol Laneti, Sivil Savaş, Libya, Dış Aktörler, Rentier State, Resource Curse, Civil War, Libya, External Actors
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü-Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tez 2011 uluslararasılaşmış Libya sivil savaşının ve Kaddafi rejiminin çöküşünün nedenlerini açıklamayı amaçlamaktadır. Buna karşın, bu tezin öncelikli amacı, sivil savaş ve uluslararası müdahalenin açıklanmasında, ihmal edilmiş iki teorinin- rantar devlet teorisi ve kaynak laneti teorisi- yararlılığını değerlendirmektir. Rantar devlet teorisi doğal kaynakların kontrolünün ve dağıtımının devlet gücü açısından önemli olduğunu savunur; ama rantar devletler özellikle uluslararası ekonomik değişimlerle yüzyüze geldiğinde uzun süreçte kırılgan ve kalıplaşmış özellikler sergilemektedir. Kaynak laneti teorisi, kaynak zengini ülkelerin devlet içinde bulunan zengin kaynakları yüzünden kaçınılmaz şekilde zayıfladığını savunur. Bu zengin kaynaklar, üzerlerinde kontrol elde edebilmek amacı taşıyan iç ve dış mücadeleler oluşturmaktadır. Detaylandırılarak ve kritik edilerek, bu iki teori dünyadaki petrol zengini ülkelerden biri olan Libya'ya uygulanacaktır. 1969'dan beri Kaddafi yönetimindeki uzun ve kalıcı rejimin çökmesi kaynak laneti teorisiyle açıklanabilir mi? Kaddafi rejimi niye ve nasıl çöktü? Libya'nın deneyimleriyle şekillenen iç ve dış dinamikler test edilerek bu soruların olası cevapları irdelenecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis seeks to explain the causes of the 2011 internationalised Libyan civil war and the collapse of the Qadhafi regime. But its primary purpose is to evaluate the usefulness of two neglected sets of theory, namely rentier state theory and resource curse theory, in the explanation of civil war and international intervention. Rentier state theory holds that control and distribution of natural resource revenues is crucial for state power, but that rentier states are fragile and inflexible in the long run, particularly in the face of international economic changes. Resource curse theory holds that resource-rich states can be fatally undermined by the very resource wealth found in a state, as it generates internal (and external) competition for its control. Having elaborated and criticized these two theories, they are applied to the case of Libya, one of the oil wealthiest states in the world. Can the collapse of one of the longest enduring regimes in the world – the Qadhafi regime from 1969 – be explained by resource curse theory? Why and how did Qadhafi's rentier state collapse? These questions are addressed through testing the internal and external dimensions that shaped the experience of the Libyan state.