İlköğretim beşinci sınıflarda ekrandan okumanın anlamaya etkisi
The effect of screen reading on understanding in primary fi̇fth class
  1. Tez No: 372381
  2. Yazar: BETÜL ERTUĞRUL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EROL DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuma, ekran okuma, anlama, Reading, screen reading, understanding
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırma ile ilköğretim birinci kademede ekrandan okumanın anlama üzerine etkisi belirlenmeye çalışılmıştır. Teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte bilginin yayılmasında ve alınmasında internet, bilgisayar gibi araçların kullanılması bilgilerin ekran üzerinden okunmasını gerektirmektedir. Ekran üzerinden yapılan bu okuma şekli ekran okuma olarak tanımlanmaktadır. Bu araştırma deneme modellidir. Araştırma 2011-2012 eğitim-öğretim yılında birinci kademeye devam eden 5. sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Focus grup yöntemiyle belirlenen 4 metin, örneklemdeki 72 öğrenciden 36' sına basılı materyalden, 36' sına ekrandan okuma yaptırılmıştır. Metinlere ait sorulara verilen cevaplar 3 öğretmen tarafından değerlendirilmiştir. Yapılan t-testi sonuçlarına göre, ilköğretim 5. Sınıfta ekrandan okuma yapan öğrenciler ile basılı materyalden okuma yapan öğrencilerin okuduğunu anlama puanları arasında anlamlı bir fark bulunmaktadır. Bu konuda basılı materyalden okuma yapan öğrencilerin, ekran üzerinden okuma yapan öğrencilere göre daha başarılı olduğu söylenebilir. Random (rasgele) örneklemle seçilen 66 öğrencinin görüşme yöntemiyle ekrandan okumaya ilişkin görüşleri belirlenmeye çalışılmıştır. Öğrencilerin önemli bir kısmı ekrandan okuma yapmak istediklerini söylemişlerdir. Bunun sebebi olarak da ekrandan okumanın basılı materyalden okumaya göre daha zevkli ve eğlenceli olması şeklinde belirtmişlerdir. Bir kısmı ise ekrandan okuma yapmayı istemediklerini ifade etmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin çoğunluğu ekrandan okumanın basılı metinlere göre zevkli ve eğlenceli olduğunu söylemiştir. Ayrıca bu öğrencilerin çok az bir kısmı ise, dijital metinlerin okuma alışkanlığını olumlu etkilediğini, bilgiye daha kolay erişim sağlandığını ve bilgilerin daha kalıcı olduğunu belirtmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin tamamına yakını ekrandan okumanın zararını, sağlığı tehdit etmesi (göz sağlığı, baş ağrısı) olarak ifade etmiştir. Ayrıca bu öğrencilerin önemli bir kısmının okuma hızını yavaşlattığını, ders çalışma alışkanlığını olumsuz etkilediğini, okuma esnasında okuduğu yeri kaybettiğini belirtmiştir. Öğrencilerin çok az bir kısmının da ekrana bağımlı hale gelindiğini, okuma esnasında yorgunluk hissettiğini söylemiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to find out the effect of screen reading on understanding of first grade primary school students. Developments in technology like the internet and computer require to read information on screen for getting information and expanding it. This type of reading is defined as screen reading. This study is an experimental research, which was conducted with fifth grade primary school students in 2011-2012 education year. Four texts, which were decided by employing focus group method, were applied to 72 students. Among these 72 students, 36 students were subjected to printed materials while the other 36 students were subjected to screen reading. The students' answers given to the questions about the texts were evaluated by three teachers. According to t-test results, there is a statistically significant difference between the understanding results of the fifth grade students who read on screen and the students who read on printed materials. Consequently, it can be said that learners who read on printed material are more successful than learners who read on screen. 66 students were chosen with random sampling in order to determine their perceptions on screen reading. A significant part of the students stated that they wanted to read on screen because they found screen reading more enjoyable than reading on printed material. However, some students stated that they did not want to read on screen. Moreover, a little part of these students indicated that digital texts affected their reading habit positively, provided easier access to information, and the information they got was more permanent. Nearly all the students reported that the disadvantage of reading on screen is a threat for health (eye health, headache). Furthermore, an important part of the learners stated that it slowed their pace of reading, affected their reading habit negatively, and they lost the line they read. A little part of the learners became addicted to the screen and they said they got tired while reading.