IX. dönem TBMM Kastamonu milletvekilleri ve siyasi faaliyetleri
Kastamonu MPS and their political lifes in the 9th Turkey grand national assembly period.
- Tez No: 372385
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET ÜZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Kastamonu, 1950 Seçimleri, Kastamonu Milletvekilleri, Biyografiler, Faaliyetler, Kastamonu, 1950 elections, Kastamonu representatives, biographies, activities
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
14 Mayıs 1950 tarihinde yapılan seçimleri DP'nin kazanması sonucunda, CHP, iktidarı DP'ye devretmiştir. Anadolu'nun her yerinden halkın seçtiği milletvekillerinden meydana gelen Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde, Kastamonu da on milletvekili ile temsil edilmişti. Kastamonu'dan dokuz milletvekilliğini DP kazanırken, bir milletvekilliğini ise CHP kazanmıştı. 1950-1954 yılları arasında görev yapan IX. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Kastamonu ili milletvekilleri; Galip Deniz, Ahmet Keskin, Sait Kanterel, Rıfat Taşkın, Fahri Keçecioğlu, Şükrü Kerimzade, Hayri Tosunoğlu, Hamdi Türe, Muzaffer Ali Mühto, Tahsin Coşkan idi. Ancak, Tahsin Coşkan'ın TBMM'de 14.02.1951 tarihli 43. birleşimde seçim tutanağı reddedildi. 16 Eylül 1951 tarihinde yapılan ara seçimlerde, Kastamonu'da Tahsin Coşkan (CHP) ile Ziya Termen (DP) arasındaki yapılan seçim yarışını Ziya Termen kazandı. Türkiye Büyük Millet Meclisi, geri kalmış bir toplumun kalkınmasını sağlamak için uğraşmıştır. Bu uğraş içerisinde, ülkenin birçok bölgesinden gelen milletvekillerinin ortaya koyduğu fedakârlık ve çabalara, Kastamonu ilini temsil eden milletvekilleri de ellerinden gelen katkıyı yapmışlardır. IX. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yer alan Kastamonu milletvekilleri, Meclis'te çeşitli konular üzerine yaptıkları konuşmalarla, verdikleri kanun teklifleri ve önergelerle görüşlerini ortaya koymuşlardır. Ayrıca Kastamonu'nun kalkınması için bayındırlık alanında, sağlık alanında, sosyal alanda ve ekonomik alanda katkılar sağlamışlardır.
Özet (Çeviri)
As a result of the DP won the elections held on 14 May 1950, the CHP transferred the power to the DP. In the Grand National Assembly of Turkey, which was composed of representatives elected by the people from all over Anatolia, Kastamonu was also represented by ten deputies. DP won 9 Kastamonu deputyship and CHP won one Kastamonu deputyship. In 9th period of Turkish Grand National Assembly, served between 1950-1954, Kastamonu deputies were Galip Deniz, Ahmet Keskin, Sait Kanterel, Rıfat Taşkın, Fahri Keçecioğlu, Şükrü Kerimzade, Hayri Tosunoğlu, Hamdi Türe, Muzaffar Ali Mühto. However, Tahsin Coşkan's election record was denied in 43rd session dated 14.02.1951 in Turkish Grand National Assembly. In midterm elections held on 16 September 1951, in Kastamonu Ziya Termen (DP) won the election race with Tahsin Coşkan (CHP). Turkish Grand National Assembly made efforts to ensure the development of an underdeveloped society. 1n these struggles, Kastamonu deputies helped for these sacrifice and efforts put forward by the deputies from several regions of the country. Kastamonu representatives took part in the 9th period of Turkish Grand National Assembly, put forward their opinions by giving speeches on various issues and giving proposals and notice of motions. In addition to this, they helped for the development of Kastamonu in the field of transport, health, social and economic areas.