Yatırımcıların yerel piyasalarda yatırım davranışları ile stratejik kararları arasındaki ilişki Hatay ilinde bir uygulama çalışması
Relationship between investors' investment behaviors and strategic decisions in local markets: A case study in Hatay
- Tez No: 372384
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EROL YENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: DavranıĢsal Finans, Yatırımcı Psikolojisi, Yatırımcı Duyarlılığı, Behavioral Finance, Investor Psychology, Investor Sensitivity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu tez çalışması; yatırımcıların yerel piyasalarda, stratejik kararları ile yatırım kararları arasındaki ilişkiyi davranışsal finans perspektifinde incelemek ve değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Tez çalışmasında literatür taramasına geniş yer verilmiştir. Uygulama olarak anket çalışması yapılmıştır. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Tezde teorik yapı iki ana bölümde ele alınmıştır. Birinci bölümde; davranışsal finans ve stratejik yönetimin temel kavramlarına ilişkin literatür taraması yapılarak yerel yatırımcı türleri ve yatırımcıların yerel piyasada davranışları incelenmiştir. Tezin ikinci bölümünde; davranışsal finans teorileri araştırılıp Kahneman ve Tversky'nin beklenti kuramından yola çıkılarak konuya ilişkin teorik çalışmalar özetlenmiştir. Ardından, açıklanan kavramlar ışığında yatırımcı davranışlarına etki eden psikolojik faktörlere değinilmiştir. Son bölüm olan uygulama bölümünde ise davranışsal finans ile stratejik kararlar arasındaki ilişkilerin yerel piyasalarda etkileri incelenmiş ve bu etkilerin sonuçları açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study is to analyze and evaluate the relationship between the strategic decisions and investment behaviors of the investors in local markets from a behavioral finance perspective. The study covers a thorough literature review and employs a questionnaire for the research. Organized in three main chapters, the first covers the theoretical background reviewing the basic concepts of behavioural finance and strategic management and analysing local investor types and investors' behaviours in local markets in the literature. The second chapter discusses the behavioural finance theories and explains previous theoretical studies related to the thesis subject based on the Kahneman and Tversky's prospect theory followed by an analysis of factors affecting human psychology in light of the concepts discussed earlier in the study. Finally in the third chapter, which is the chapter dealing with the research, a review of the study and the effects of the relationship between financial behaviours and strategic decisions in local markets are discussed and the impact of these results is presented.