AB projelerinin kurumsal kapasite gelişimi ve bölgesel kalkınmaya etkisi (TR82 düzey 2 bölgesi örneği)
Effects of EU projects on improvement of institutional capacity and regional development (Case of TR82 nuts ii)
- Tez No: 372386
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN AKÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: IPA, Kurumsal Kapasite, Bölgesel Kalkınma, TR82 Düzey 2 Bölgesi, Türkiye, IPA, Institutional Capacity, Regional Development, TR 82 Nuts II, Turkey
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
AB'ye aday ülke olan Türkiye, IPA kapsamında AB mali yardımlarından yararlanmaktadır. Türkiye'de bugüne kadar, Merkezi Finans İhale Birimi (MFİB) aracılığıyla 3 226 adet AB hibe projesi uygulanmış ve AB'den 402 755 635,71 avro mali destek alınmıştır. Bu tezin amacı, AB'den projeler ile sağlanan bu mali yardımların kurumsal kapasite gelişimi ve bölgesel kalkınmaya etkisini ortaya koymaktır. Böylece AB'den sağlanan bu mali desteklerin etki ve sonuçlarını gösteren bir örnek oluşturulacaktır.“TR82 Düzey 2 Bölgesi”araştırma bölgesi olarak seçilmiştir. Geçmiş yıllarda bölgede MFİB aracılığıyla AB hibe projesi yürütmüş olan kurum/kuruluşlar arasından“gayeli örnekleme yöntemi”ile seçilenlerden anket yoluyla birincil veriler toplanmıştır. Çalışmada, MFİB aracılığıyla yürütülen AB hibe destekli projelerin kurumsal kapasite gelişimi ve bölgesel kalkınmaya katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca anket uygulanan kurum/kuruluşların yasal statüleri, illeri, proje yürütme deneyimleri ile farklı kriterler arasında“ki-kare (χ2)”uygulanmış ve analiz sonucu bulunan ilişkiler ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
As a candidate country to EU, Turkey has benefited from EU financial assistances under IPA. Up to date, totally 3 226 EU grant projects were implemented by means of the Central Finance and Contracts Unit (CFCU) and a total of 402 755 635,71 Euro financial support was provided from the EU in Turkey. The aim of this thesis is to reveal the effects of these financial supports provided from the EU via the projects over institutional capacity development and regional development. Thus, an example of demonstrating the effects and consequences of these financial supports donated by the EU will be formed.“TR82 Nuts 2 Region”has been selected as the research area. The primary data was collected through questionnaires among institutions/organizations which conducted an EU grant project through CFCU in the region during past years and selected by using“judgmental sampling method”. In the study, it has been concluded that the projects supported by the EU grants which were conducted by means of CFCU have contributed to institutional capacity development and regional development. In addition,“chi-square (χ2)”was applied between the legal status, the provinces, project implementation experiences of the institutions/organizations which were taken part in the survey and different criteria, and the relations determined through analysis results were stated.