Tasarımı sanata, tasarımcıyı ise sanatçıya yaklaştıran süreçte tipografinin tasarım nesnesine dönüşmesi
The transformation of typography into a designed object in a process that brings design and art, designer and artist together
- Tez No: 372408
- Danışmanlar: PROF. DR. H.YAKUP ÖZTUNA
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Tipografi, Biriciklik, El Yapımı, Aşkınlık, Deneysellik, Typography, Uniquely, Hand Made, Transcendance, Experimentation
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Tipografinin tasarım nesnesine dönüşme sürecinde, sanat-tasarım alışverişi içinde tasarımcının sanatçı tavrıyla eserlerini gerçekleştirmesi bu çalışmanın problemini oluşturmaktadır. Sanat-tasarım alış-verişininin ve teknolojinin tipografinin bir tasarım nesnesine dönüşmesi üzerindeki etkilerini irdelemek çalışmanın temel amacıdır. Sürekli olarak ayrı görülen sanat ve tasarımın birbirlerini çok fazla besledikleri için ayrı düşünülemeyecekleri, bu çalışmada örnekler üzerinden incelenerek ortaya konulmuştur. Sanat-tasarım alış-verişinin, teknolojik ilerlemelerle gelişen araçlarla başat bir seyir gösterdiği, oluşan gelişmelerle bu alışverişin kendini yenilediği görülmüştür. Bu araştırma, Endüstri Devrimi'nin getirdikleriyle değişen hayatın, Avangard Sanat Hareketleri'nin tasarım dilini kullanmalarıyla görselleştirildiğini ve tasarımcıların kendilerini El Lissitzky gibi sanatçıtasarımcı olarak görmeleri üzerinden sanat-tasarım alış-verişinin varlığını ispatlamıştır. Avangard Sanat Hareketleri'nin Amerika'ya taşınması ile fotodizginin ardından bilgisayarın sağladığı özgürlükler ve deneyler ortamının, grafik tasarımcıları kişisel deneyimlerde bulunmaya heveslendirdiği görülürken, sanatçı gibi düşünmeye ve davranmaya bir çağrı niteliği de oluşturduğu saptanmıştır. Bu değişimi hazırlayan süreçte, Wolfgang Weingart'ın gelenekselleşmiş tipografi kurallarını yıkma deneylerinin, sanatsal bir bakış açısıyla gerçekleştirildiği, örnekler üzerinden açıklanmıştır. Sanat ve tasarım alış-verişinde, zaman içinde tipografinin bir tasarım nesnesine dönüştüğü belirlenmiş ancak bu dönüşümün daha öncekilerden farklı olarak teknolojiden uzaklaştığı bulguları elde edilmiştir. Teknolojiyi reddeden“post-dijital”anlatım biçiminin, el yapımının biricikliğini ve kusurlu güzelliğini vurgularcasına zanaatın öneminin yeniden keşfedildiği gözlemlenmiştir. Türkçe
Özet (Çeviri)
This study focuses on how a designer works with the attitude of an artist in a process in which typography turns into a designed object resulting from the connection between the fields of art and design. The main goal is to analyze the effects of the relationship between art-design and technology on the transformation of typography into a designed object. By analyzing examples, the study points out the fact that; contrary to the belief that art and design are separate from each other, they actually influence each other too much to be considered as such. It's been observed that the interaction between art-design is influenced mainly by the tools developed as a result of technological advances and that it renews itself as a result of these developments. This research proves the existence of a connection between art-design by pointing out how the change in lifestyle triggered by the Industrial Revolution has been visualized by Avantgarde Art Movements as they utilized the language of design; and designers –such as El Lissitzky– considered themselves as artist-designers. After Avantgarde Art Movements reached America, the freedom and the experimentation opportunities that came with computers –following a period of photographic typesetting–, made graphic designers enthusiastic about experimenting; causing them to think and act like artists. It's explained with examples that, within the period that triggered this transformation, Wolfgang Weingart's attempts to challenge traditional rules of typography were in fact realized from an artistic perspective. Resulting from the interaction between art and design, typography has turned into a designed object in time; however this transformation has distanced itself from technology unlike the previous ones. The importance of crafts has been rediscovered by the“post-digital”style of narration, which objects to technology and emphasizes the uniqueness of handmade objects and their flawed beauty. İngilizce