19. yy İtalyan Opera Buffa'sı ve Don Pasquale Operası
19 th century Italian Opera Buffa and Opera Don Pasquale
- Tez No: 372409
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MEHMET ALPER KAZANCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Gaetano DONIZETTI, Güldürü Komedyası, Komik Opera, Dramaturji
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Opera Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Tiyatro ve müzik, operanın temelini oluşturan iki önemli unsur. Bu iki unsur birbirinin anlatımını güçlendirerek operayı geliştirmiştir. Müzikal yapısıyla opera, ortaçağdaki dinsel oyunlardan, Rönesans'ın şenlik, festival ve kültürel etkinliklerine ve 16. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan oyunlu madrigallere dayanır. 16. ve 17. yüzyılların birleştiği zamanda İtalya'da modern müziğe temel olan opera, oratoryo ve eşlikli melodi gibi türler ortaya çıkmıştır. Opera yüzyıllar süren bu süreçte sürekli değişime uğrayarak gelişme göstermiştir. Her dönemin kendine özgü stilleri oluşmuş ve yeni besteciler ve libretto yazarları yetişmiştir. Bu yetenekli sanatçılar sayesinde opera varlığını koruyabilmiş ve günümüze kadar gelmiştir. Bu çalışmada, 19. yy İtalyan Operasında“Opera Buffa”ve opera tarihi açısından büyük önem ve özellik taşıyan“Don Pasquale”operası incelenmiştir. Tez geneli dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Commedia dell'Arte ve Opera Buffa'nın doğuşu incelenmiş, ikinci bölümde, 19. yüzyıl'da Avrupa ve İtalya'da Opera Buffa, Üçüncü bölümde Yöntemler, Dördüncü bölümde ise Gaetano Donizetti'nin yaşam öyküsü, dünya görüşü ve sanat anlayışı ile“Don Pasquale”opera'sının yapısı karakter, ortam ve dramaturjik yönden incelenmiştir. Bu inceleme, 19. yüzyıl'da Opera Buffa'nın Opera sanatı içindeki yeri ve önemini vurgulamak ve dönem bestecilerinden Gaetano Donizetti'nin Opera Buffa şaheseri olarak nitelendirilen“Don Pasquale”operasını bir bütün olarak inceleyerek bilgi birikimlerimizi aktarmak ve bundan sonra yapılacak çalışmalarda yardımcı olabilecek bir kaynak hazırlamak amacıyla yapılmıştır. Türkçe
Özet (Çeviri)
Theatre and music are the two basic elements that form opera. These two elements develop one another improve opera. Opera with its musical background is based on Medieval religious plays and Renaissance festivals and cultural events, as well as Madrigalls which appeared at the end of the 16th century. During the 16th and the 17th centuries, opera created the base of modern music in Italy and there developed genres such as Orotario. Opera developed as centuries went by. Every era had its own original style and many talented musicians were raised during those years through whom opera is still recognized and appreciated up to date. In this research paper, 19th century's Italy“Opera Buffa”and“Don Pasquale”which are very important in the history of the opera is analyzed. The paper is made up of four parts. In the first part, Commedia dell'Arte and Birth of Opera Buffa is analyzed, in the second part Opera Buffa in the 19th century's Italy and Europe, in the third part Methods, and in the fourth part Gaetano Donizetti's life story, vision of world and understanding of art, as well as,“Don Pasquale”Opera's stucture is analyzed in view of characters and environment with a dramaturgic approach. This analysis aims to focus on importance of Opera Buffa's place in the art of opera , and to analyse that period's composer, Gaetano Donizetti's magnificent opera“Don Pasquale”as a whole, and to transmit our knowledge on this masterpiece to others and to provide resource for future researchers. İngilizce Yabancı Kelimeler: 1. Gaetano DONIZETTI 2. Comedia dell'Arte 3. Opera Buffa 4. Dramaturgy