Kadın giyiminde eski kıyafetlerin geri kazanımı
Recycling of old clothes in women's clothing
  1. Tez No: 372417
  2. Yazar: KEMAL YANMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEVBAHAR GÖKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Geri dönüşüm, Moda, Eski giysiler, Giyim, Moda tasarım, Recycling, Fashion, Old cloths, Clothing, Fashion design
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Dünya nüfusu hızla artarken, dünyada üretimide artmıştır. Su ve hava kirliliği, ormanların yok oluşu, toprak erozyonu ve atıkların birikimi, yerküre üzerindeki canlı türünün yaşamını tehdit etmeye başlamıştır. Bu olumsuz değişiklikler yanlış üretim ve tüketim sonucu olarak her yıl insanın dünyaya gelmesiyle daha da artacak gibi görünmektedir. Bu bağlamda, gerek üretimden kaynaklanan firelerin gerekse ürünlerin son kullanıcılar tarafından tüketildikten sonra ortaya çıkan atıkların birtakım süreçlerden geçirilerek ekonomiye kazandırılmaları gerekmektedir. Moda olgusu ve yeni olanı edinme isteği, çalışan kadınların giysi kullanım süresini azaltmakta, giysi çeşidinin çoğalmasıyla bu giysilerin bir kısmı çöpe atılmaktadır. Bu atıklar, çöp alanlarının genişlemesine ve zararlı gazlar oluşturmasının yanı sıra, ekonomik ve çevresel açıdan da sorunlara yol açmaktadır. Tekstil ve moda endüstrisi, tasarım, üretim, kullanım ve atık değerlendirme süreçlerinde sürdürülebilir çözümler üretmek zorundadır.“Kadın giyiminde eski kıyafetlerin geri kazanımı”başlıklı çalışma, eski giysilerin moda endüstrisinin üretim ve tüketim süreçlerinin incelendiği ve tüketicinin geri kazanımdaki rolü sorgulanmıştır. Türkçe
Özet (Çeviri)
Production of goods and services has increased while world population are increased rapidly in the world. Water and air pollution, destruction of forests, soil erosion and accumulation of waste threat the survival of living species on Earth. These negative changes with increasing world population is growing every year in this scope, the waste material resulting from its production as well as after consumption by end users of the products resulting from the process through a number of waste are required to contribute to the economy. Fashion phenomenon and increased desire for new ones, reduces the lifetime of women clothes, some of these clothes are trashed. These wastes, hazardous gases expand and create waste areas, as well as, economic and environmental problems. Textile and fashion industry is required to produce sustainable solutions for design, production, use and disposal in the evaluation process. In this study, titled“recycling of old clothes in women's clothing”was investigated there covery of old clothes and the consumer's role in this matter Ġngilizce