Sırsız Raku araştırma ve uygulamaları
Naked Raku researches and applications
- Tez No: 372415
- Danışmanlar: PROF. SEVİM ÇİZER
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Raku, Sırsız Yüzey, Sırsız Raku, Raku, Surface without glaze, Naked Raku
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Raku, Japonya'da, 16. yüzyılda ortaya çıkan, Raku adındaki hanedanın ismi ile adlandırılan, zaman içinde de aynı isimle batı dünyasına yayılan ve geliştirilen alternatif seramik pişirim tekniklerinden birisidir. Raku tekniğini batı dünyasına taşıyan ve tanıtan kişi ünlü İngiliz seramikçi Bernard Howell Leach dir. Raku pişirim tekniği, düşük derece pişirimi ve sırda geniş renk seçenekleri sunmasından dolayı keşfinden günümüze değin sürekli geliştirilerek seramik sanatçılarının sıklıkla uyguladıkları favori pişirim yöntemlerinden biri olmuştur. Seramikçilerin seramik bünyelerde farklı ve gösterişli yüzeyler elde etme çabaları, Raku tekniğinde de araştırmalara ve tekniğin farklılaşarak zenginleşmesine sebep olmuştur. 1980'lerde seramik sanatçıları bu arayışlarının sonucunda, sır kullanılmadan seramik bünye üzerinde dekoratif etkileri araştırmaya ve deneyimlemeye başlamışlardır. Yabancı kaynaklarda Naked Raku ya da Slip Resist Raku olarak isimlendirilen 'Sırsız raku' pişirim tekniğinin bilinen en eski öncüsü ve uygulayıcısı Jerry Caplan'dır. Caplan'ın şablon yöntemi ile desenlediği ve raku pişirimi gerçekleştirdiği teknik aslında bugün bizim tek aşamalı sırsız raku olarak tanımladığımız tekniktir. 1986'da Kate ve Will Jacobson astar ve sır kullanarak kendilerine özgü iki-aşamalı sırsız raku tekniklerini; 1996'da ise Charlie ve Linda Riggs, sadece astar kullanarak kendi tek-aşamalı 'sırsız raku' tekniklerini geliştirmişlerdir. Bu sanatçılardan sonra diğer seramik sanatçıları da tekniği, bağımsız olarak, kendilerine özgü uyarlamalarıyla geliştirmişlerdir. Bu çalışmada, sırsız raku tekniğinin gelişim süreci, bu süreci etkileyen faktörleri irdelemek, sanatçıların kendi deneyimlerine yer vermek, ve tüm bu araştırmalar ışığında özgün seramik uygulamalar üretmek amaçlanmıştır. Çalışmanın genel kapsamında, günümüzde 'sırsız raku' uygulamalarının üretim aşamaları, kullanılan çamur, astar ve sır özellikleri, pişirim şekli, biçimlendirilen formlar ile bir araya gelerek kavramsal düzeyde sorgulamalar ile sonuçlandırılarak hem tekniğe hem de seramik sanatında sanatçının özgün ifadesine yer verilmeye çalışılmıştır. Türkçe
Özet (Çeviri)
Raku is one of the alternative ceramic firing techniques which was first used in Japan in the 16th century and named after the dynasty called Raku, spread to the western world in time and developed. The one who introduced Raku technique to the western world is the renowned British ceramicist Bernard Howell Leach. Raku has been one of the favourite firing techniques since it allows low-firing and offers a wide range of colour options on glaze. Ceramicists' researches in an effort to create different and alluring surfaces on a ceramic body have led to the enrichment of this technique with some variations. As a result of this quest, ceramic artists began experimenting with decorative effects on a ceramic body without using glaze in 1980s. The oldest known pioneer and practitioner of raku firing technique without using glaze, called Naked Raku or Slip Resist Raku in foreign sources, is Jerry Caplan. His raku reduction stenciling technique was essentially what we call one-step naked raku today. In 1986, Kate and Will Jacobson developed their two-step naked raku technique using slip and glaze; and in 1996, Charlie and Linda Riggs developed their one-step naked raku technique using only slip. After these artists, other ceramic artists also contributed to the technique with their own unique adaptations developed independently. The aim of this study is to examine the development process of naked raku and the factors contributing to this process referring to artist's own experiences, and to create unique ceramic products in light of all this research. The study includes today's raku production process, the characteristics of clay, slip and glaze used in this process, the firing technique, and the artist's unique expression in the ceramic art analyzing the products at the conceptual level. İngilizce