Edebî yönden Yeni Kalem dergisinin incelenmesi
An investigation on magazine of Yeni̇ Kalem from the literature point of view
- Tez No: 372436
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mizah, dergi, Orhan Seyfi Orhon, Yeni Kalem, edebî türler, Humor, magazines, Orhan Seyfi Orhon, Yeni Kalem, literary genres
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 329
Özet
Dergiler çıkarıldıkları dönemin zihniyetini en iyi yansıtan araçlardan biridir. O dönemin kültür, sanat, edebiyat ürünlerini, tartışmalarını, dönemin en güncel olaylarını en iyi şekilde veren kaynaklardandır. Bu çalışmada 1927-1928 yılları arasında, İstanbul'da Orhan Seyfi Orhon önderliğinde çıkarılan, eski harfli bir mizah mecmuası olan Yeni Kalem dergisi, edebî bakımdan incelenmiştir. Tezin giriş bölümünde, başlangıcından 1928 Harf Devrimine kadar Türk edebiyatındaki mizah anlayışına yer verilmiştir. Birinci bölümde, Yeni Kalem dergisinin edebî boyutu üzerinde durulmuş, derginin fizikî özellikleri, yayın macerası, şair ve yazarları ile derginin önemi hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, Yeni Kalem dergisindeki edebî türler değerlendirilmiştir. Dergide bulunan her bir edebî tür konu konu ve tür tür tasnif edilmiş, incelenmiş, açıklamalar yapılmış ve örnekler verilmiştir. Aynı metot tüm edebî türler için uygulanmıştır. Derginin üçüncü bölümünde ise incelenen metinlerin çeviri yazıları verilmiştir. Tezin son kısmında ise sonuç ve öneriler ile ekler bölümü yer almıştır. Ekler kısmında dergi sayılarının ilk sayfalarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Magazines of the period they removed one of the tools that best reflects the mentality. That period, culture, art, literature, products, discussions, most of the period that is the source of current events in the best possible way. In this study, between the years 1927-1928, under the leadership of Istanbul Orhan Seyfi Orhon removed, old magazines, the Yeni Kalem humor magazine, literary care were examined. In the introduction part of the thesis, starting from the 1928 Revolution until the letter is given in Turkish literature sense of humor. In the first part, has focused on the size of the Yeni Kalem literary magazine, the magazine's physical characteristics, broadcast adventure, poets and writers were informed about the importance of the magazine. In the second part, a new literary genre in the Yeni Kalem were evaluated. Journal of subject matters in a literary genre and species of each disaggregated, examined, explained and examples are given. The same method has been applied to all literary genres. In the third part of the magazine article examined the texts are given. In the last part of the thesis with conclusions and recommendations were included in the appendix. Number of magazines in the Appendix are given to the first page.