Küresel krizin nedenleri ve Avrupa Birliği ülkeleri üzerindeki ekonomik etkileri: İtalya, Yunanistan ve İspanya örneği
Reason of global crisis and economic effects on European Union countries: Sample of Italy, Greece and Spain
- Tez No: 372438
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL AYDOĞUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: ABD, Mortgage piyasası, Cari açık, Avrupa Birliği ülkeleri, USA, Mortgage market, Current account defiicit, European Union countries
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu çalışmanın amacı 2007 yılında ABD'de mortgage piyasasında ortaya çıkan problemlerin özellikle Avrupa Birliği üye ülkelerini nasıl etkilediğini tespit etmek ve bu ülkelerde alınan önlemleri analiz etmektir. Buna yönelik olarak İtalya, Yunanistan ve İspanya'nın krizden daha fazla etkilenmesine yol açan sebepler incelenmiştir. Bunun nedeni söz konusu ülkelerin kendine özgü yapısal özellikleri ve bu ülkelerdeki yüksek cari açıklardır. Buna ilave olarak bu üç ülkenin kamu borçlarının yüksek düzeyde olması krize yol açan bir diğer önemli faktördür. Yunanistan'da yıllardan beri uygulanan genişletici maliye politikaları kamu harcamalarını önemli şekilde artırmıştır. İtalya'da ise büyüme oranlarının istenilen seviyede olmaması ve İspanya'da kriz öncesinde konut piyasalarında meydana gelen canlanmanın, krizle birlikte durgunluğa dönüşmesi ülkelerin bir diğer yapısal sorunlardandır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine how the problems in occured mortgage markets in USA effect the EU countries and to analyze measurement taken in this countries .In this context, the reasons which lead to having more effect on Italy,Greece and Spain have been analyzed. The reason of that is the structural features of in these countries and high current account deficits. In addition, these three countries have high levels of public debt that is another important factor lead to this crisis. In Greece, has implemented expansionary fiscal policies for many years that lead to increased public expenditure. In Italy, the growth rate is not at the desired level and in Spain occurred revival in the housing market in the pre-crisis that to turn into to the recession with crisis is other problems of these countries.