Musavver Çocuk Postası adlı çocuk dergisi (çeviriyazı-inceleme)
Musavver Çocuk Postası called child magazine (transcription-studies)
  1. Tez No: 372447
  2. Yazar: ZİYA KOYUNCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M. HİLMİ UÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocuk Edebiyatı, Eski Harfli Çocuk Dergisi, Musavver Çocuk Postası, Çeviriyazı-İnceleme, Child, Children's Literature, Old Letters Children's Magazine, Musavver Çocuk Postası, Transcription-Study
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 453
Özet
Çocuk dergileri, içeriğinde yer alan düzeye uygun hikâye, masal, şiir, bilmece, tekerleme gibi türlerle çocuğun ruhsal, sosyal ve zihinsel gelişimini destekleyen eğitici özelliğinin yanında eğlendiriciliği ağır basan çocuk edebiyatı materyalleridir. Belirtilen niteliklerinin yanı sıra çocuk dergileri, çocuğun edebî zevk edinmesi ve dil gelişiminde de ortaya çıktıları andan itibaren etkili olmaktadır. Ülkemizde yazılı çocuk edebiyatı ürünleri ilk kez eski harfli çocuk dergileri aracılığıyla okuyucusuna ulaşabilmiştir. Bu dergilerden biri de 1923 yılında 18 sayı olarak yayımlanan ve çalışmamızın konusu olarak da belirlediğimiz Musavver Çocuk Postası'dır. Çalışmamızın Giriş bölümünde problem durumu, araştırmanın amacı ve önemi, kapsam ve sınırlılıklarının yanı sıra araştırmanın yöntemi üzerinde durulmuştur. Birinci Bölüm'de çocuk edebiyatı kavramı, çocuk dergiciliğinin tarihsel süreci, eski harfli çocuk dergileri, bu dergilerden Musavver Çocuk Postası'nın özellikleri ve ilgili alan yazın hakkında bilgilere yer verilmiştir. İkinci Bölüm'de Musavver Çocuk Postası'nın bütün sayıları yeni harflere çevrilmiştir. Üçüncü Bölüm'de ise söz konusu dergi biçim ve içerik açısından incelenmiştir. Bu bağlamda öncelikle derginin genel özellikleri yorumlanmış, ikinci olarak dergide yer alan ürünler türlerine göre tasnif edilmiş ve son olarak Musavver Çocuk Postası değerler eğitimi bağlamında incelenmiştir. Sonuç ve Öneriler kısmında çalışma süresince elde edilen bilgiler ışığında ulaşılan sonuçlara ve ilgili alan ile alakalı önerilerimize değinilmiştir. Kaynakça bölümünde çalışmamız süresince başvurduğumuz alan yazın belirtilmiştir. Ekler'de ise dergiyi yayımlayan Süleyman Tevfik (Öz) Zorluoğlu'nun bir fotoğrafına ve Musavver Çocuk Postası'ndan örnek sayfalara yer verilmiştir. Yaptığımız bu çalışmayla Cumhuriyetimizin kurulduğu yıl çocukların eğitiminde önemli bir rol üstlenen Musavver Çocuk Postası'nı yine Cumhuriyetimizin 91. yılını kutlamaya hazırlandığımız şu günlerde çocuklar ve alan araştırmacılarıyla buluşturmanın mutluluğu içerisindeyiz.
Özet (Çeviri)
Children magazines are materials of children literature which is supporting their social, emotional and intellectual development with their content at the appropriate level poetries, stories, riddles, rhymes are very educative and fun for children. In addition to the qualifications set forth; Magazines are contribute children to gaining a literary taste and improving kids own language from the moment they first emerged For the first time in our country, the written products of children's literature are available to readers owing to old letters children's magazines. One of these magazines and the subject of our study is“Musavver Çocuk Postası”which published in year 1923 as 18 series. In the introduction of our study focused on the problem situation, purpose and significance of the research, scope and limitations as well as the research method. In the first part, the historical process of children's magazine publishing, old letters children's magazines, Musavver Çocuk Postası'S features one of thees magazines and information about the relevant literature are included. In the second part; the whole number of Musavver Çocuk Postası has been translated into Turkish. In the third section of the magazine in question has been examined in terms of form and content. In this context, primarily interpreted in detail the general features of the magazine, secondly; the products used in the magazine have been classified according to the type, and finally Musavver Çocuk Postası has been examined in the context of values education for the children. In the Conclusions and Recommendations, have been mentioned the achieved results. In the light of the information obtained during our study and our suggestions about related fields. In bibliography have been indicated the literature that we apply during our work. In the annexes; are given a photo of publisher Süleyman Tevfik (Öz)Zorluoğlu and Examples from Musavver Çocuk Postası's page. In the following days when we prepare to celebrate 91 years of the Republic, through this work we do we are happy to bring Musavver Çocuk Postası which play an important role in children's education The formative years of our Republic with children and field's researchers.