648 numaralı Karahisar-ı Sahib Şer'iyye Sicili'nin transkripsiyon ve değerlendirilmesi
648 numbered Karahisar-i Shaip Court Registry
  1. Tez No: 372446
  2. Yazar: ALİ ATEŞÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK SARISAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicili, Afyonkarahisar, Ermeniler, Boşanma, Sharia court registry, Afyonkarahisar, Armenians, divorce
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 575
Özet
Bu çalışmamızda, H. 29 Cumadiye'l Ahir 1332- H. 4 Cumadiye'l ula 1333 (M.1914-1915) tarihleri arasını içeren 648 Numaralı Karahisar-ı Sahip Şer'iyye Sicili incelenmiştir. Şer'iyye sicillerinin şehir tarihi açısından taşıdığı önemden dolayı, çalışmış olduğumuz Karahisar-ı Sahip Şer'iyye Sicili'nde bulunan 273 adet belge basit transkripsiyon ile günümüz alfabesine çevrildikten sonra dikkatli bir plan dâhilinde tasnife tabi tutularak değerlendirmiştir. Defterden, Karahisar-ı Sahip'in idari ve fiziki yapısı ile ilgili olarak belirtilen yıllara ait merkeze bağlı ve diğer kazalara ait, nahiye, köy, mahalle isimleri ile bazı yer isimlerini tespit etmek mümkün olmuştur. Bu durum sadece Afyonkarahisar ile sınırlı kalınmamış Osmanlı Devleti'nin değişik yerlerindeki şehir, mahalle ve yer isimlerini de öğrenmek mümkün olmuştur. Bunun yanı sıra incelediğimiz dava kayıtlarından sosyal hayatla ilgili olarak; Türk ve Ermenilere ait şahıs isimleri, bulunduğu mahalleler, evlenme, boşanma, miras ve nafaka hukuku gibi toplumsal yapıya ışık tutabilecek önemli bilgilere de ulaşılmıştır. Ayrıca devletin değişik birimlerindeki görevliler, kadı, muhtar vb. ile bu görevlilerin görev yerleri de ortaya çıkarılmakla beraber Afyonkarahisar'dan savaşa katılanları tespit etmek mümkün olmuştur. Çalışmamız, XX. Yüzyılın ilk çeyreği gibi önemli bir zaman dahilinde, Afyonkarahisar'ın sosyo- ekonomik durumuna az da olsa ışık tutmuş olması açısından son derece önemlidir.
Özet (Çeviri)
In this study, there were the 648 numbered sharia court registries of Karahisar-ı examined, covering the years H. 29 Cumadiye'l 1332-H. 4 Cumadiye'l 1333 (M.1914-M.1915). Because of the importance of the sharia court registries in terms of city history, 273 documents have been evaluated and classified within a careful plan by simple transcription after they were translated into today's alphabet due to the work on Karahisar-i court registries. From the book, for the years indicated regarding administrative and physical structure of Karahisar-ı, some place names, village and neighborhood names, connected to the center town, township, village, neighborhood names and other towns have been able to be identified. This had not become limited only to Afyonkarahisar it also has been made possible to learn the cities in different places of Ottoman Empire and names of places in the neighborhood. In addition to this, from the case records we have examined regarding social life; there has been reached to names of individuals belonging to Turks and Armenians, the neighborhoods and to some extent to important information that may shed light to the social structure such as marriage, divorce, inheritance and alimony law. In addition, the officials in different departments of the state, city governors (kadı), village leaders, commanders, etc. and beside these their places of employment and also the people who went to the war from Afyonkarahisar were able to be identified. Our study, which is in an important period as in the first quarter of the 20th century is extremely important in terms of that it is giving light to the socio-economic status of Afyonkarahisar althouh for a short time.