Vergiye uyum sağlama konusunda yapılan teşviklerin vergi algısı üzerindeki etkisi: Deneysel bir araştırma
The effect of encouregement on tax perception about tax compliance: An experimental survey
- Tez No: 372448
- Danışmanlar: PROF. DR. İSA SAĞBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi uyumu, vergi algısı, vergi psikolojisi, vergi sosyolojisi, deneysel yöntemler, deneysel iktisat
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Vergi, devletin yapmış olduğu harcamaları ve borçları finanse etmek için alınmaktadır. Durum böyle olmakla birlikte, bireyler vergi sonucunda bir gelir kaybına uğrarlar. Devlet vergi toplarken birçok zorlukla karşılaşmaktadır. Bireyler gelirlerinin azalmasını istememektedir. Bunun için vergiye karşı bir tepki gösterirler. Bu tepkiler olumlu olabileceği gibi olumsuz da olabilmektedir. Bazı mükellefler vergisel yükümlülüklerin gönüllü olarak eksiksiz ve zamanında yerine getirmektedir. Bazıları ise bu süreçte gönülsüz davranabilmektedir. Vergi ödememenin yollarını aramaktadır. Bu süreç kanuni yollarda olabileceği gibi kanun dışı yollarda da olabilmektedir. Çalışmanın amacı, vergiye uyum konusunda teşvik edilmiş bireyler ile edilmemiş bireyler arasında, vergi algılama düzeylerinde bir farklılık olup olmadığının belirlenmesidir. Bu amaçla, deneysel bir çalışma yapılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular, bilgisayar destekli istatistiksel programlar yardımıyla analiz edilmiştir. Bunun sonucunda, vergiye uyum konusunda teşvik edilmiş bireyler ile edilmemiş bireyler arasında vergi algılama düzeylerinde bir farklılık tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Tax is levied for financing the spendings of government and its debts. However as the situation in this way, individuals loses income as a result of taxation. Naturally individuals do not want to lose money so that they react to the taxes which are bearing on them. These reactions could be negative as well as positive. Some tax-payers voluntarily fulfills the tax liability in a complete manner and on-time. In contrast some of the others can be reluctant and they generally look for ways to evade taxes. This process can be through either formal or informal ways. The purpose of the study is to investigate the tax perception level difference on tax harmonization among encouraged individuals and non encouraged individuals With this aim, empirical study has been carried out. Findings of the research are being analyzed by the computer supported statistical programmes. As a result it is found that there is a perception difference on tax harmonization among encouraged individuals and non encouraged individuals.