Örgütsel deği̇şi̇m süreci̇ne örgüt kültürünün etki̇si̇ ve bi̇r araştırma
Effect of organizational culture in the process of organizational change and a research
- Tez No: 372449
- Danışmanlar: PROF. DR. BELKIS ÖZKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Örgütsel Değişim, Örgüt Kültürünün Değişimi, Organizational Culture, Organizational Change, Change of the Organizational Culture
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Her bir örgütün de kendine has farklı bir kültürü vardır. Kültür, örgütün çevresinde yaşanan çeşitli değişikliklere karşı ayakta kalmasını ve varlığını sürdürmesini sağlayan en önemli örgütsel unsurdur. Örgütsel değişim konusunda örgüte kültür açısından yaklaşmak, değişime etki eden örgüt kültürü ve özelliklerini çözümlemek, değişim sürecinin başarıyla sonuçlandırılması açısından önemlidir. Yapılan bu çalışmada örgütsel değişim sürecine örgüt kültürünün etkisi açıklanmaya çalışılmıştır. Buna ek olarak uygulama bölümünde, anket yöntemi uygulanarak hizmet ve üretim sektöründe faaliyet gösteren iki firmada örgüt kültürünün örgütsel değişimi nasıl etkilediği araştırılmış, örgüt kültürünün değişimi kolaylaştırıcı etkisinin olduğu ve örgüt kültürünü iyi bir şekilde benimseyen kurumlarda değişim sürecinin daha kolay ve etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Every organization has it's own culture specific to it. Culture is the most important organizational element which protects organization from various changes and maintains it's lifespan. In order to succeed on changing process, it's very important to approach organizational change from the point of culture and anlyze the organizational culture and it's features, which effects the change. In this framework, we tried to clarify organizational culture's effects on organizational the changing process. Additionally, it's been studied how two companies which work on production and service sectors are effected by organizational culture on organizational changing process, by using survey method. Eventually results showed how organizational culture simplifies the changing process and how the companies which adopts the organizational culture achieve the changing process easier and more effectively.