Farklı konsantrasyonlarda 2-fenoksietanol'ün farklı su sıcaklıklarında Munzur alası (Salmo trutta Sp.) yavruları üzerine olan anestezik etkileri
The anesthetic effects of various concentrations of 2-phenoxyethanol on brown trout fingerlings (Salmo trutta Sp.) at different temperatures
- Tez No: 372471
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: 2-Fenoksietanol, Anestezi, Munzur Çayı, Kahverengi Alabalık (Salmo trutta sp.), 2-Phenoxyethanol, Anesthesia, Munzur stream, Brown Trout (Salmo trutta sp.)
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tunceli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmada su ürünleri yetiştiriciliğinde yaygın olarak kullanılan anestezik maddelerden biri olan 2-Fenoksietanol'ün, farklı sıcaklıklarda (13 ve 18 º C de) ve farklı konsantrasyonlarda (0,1, 0,2, 0,3, 0,4 ve 0,5 ml/l) Munzur çayı orijinli kırmızı benekli alabalık (Salmo trutta sp.) türü üzerindeki anestezik etkileri incelenmiştir. Bu amaçla, ortalama 4,42±0,62 gr ağırlığında ve ortalama 8,10±0,60 cm boylarında toplam 300 adet balık kullanılmıştır. Uyguladığımız anestezik işleminde 2-Fenoksietanol'ün 0,1 ml/l konsantrasyonu hariç tüm konsantrasyonlarda tam denge kaybı 34 sn - 3 dk 55 sn arasında, tam denge kazanımı ise 29 sn - 1 dk 54 sn tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda tespit edilen en düşük etkili doz ise test edilen sıcaklıklarda 2-Fenoksietanol için 0,3, ml/l olarak belirlenmiştir. Bu çalışma; tür bazında bu yöreye özgü olan kahverengi alabalıkta 2-Fenoksietanol etkisini belirlemeye yönelik yapılan ilk çalışma özelliği taşımakta olup bu türün kültüre alınma çalışmaları için önemlidir.
Özet (Çeviri)
In this study, we analyzed the anesthetic influences of 2-Phenoxyethanol, one of the anesthetic substance commonly used in aquaculture, on brown trout which is Munzur stream origin in different temperatures (13º C and 18º C) and concentrations (0.1, 0.2, 0.3, 0.4 and 0.5 ml/l). For that purpose 300 fish in total at the average weight of 4,42±0,62 g and length of 8,10±0,60 cm were used. In the anesthetic processing we practiced in all concentrations, except for 0,1 ml/l of 2-Phenoxyethanol, the accurate balance loss was determined between 34 sec – 3 min 55 sec, the accurate balance gain was determined between 29 sec – 1 min 54 sec. The most effective lowest dose for 2-Phenoxyethanol determined as the result of the study were identified as 0.3 ml/l at the tested weight. Not only this study is first one being for determining the influence of 2-Phenoxyethanol on brown trout unique to this region on species based, but also it is important for the studies to cultivate this species.