İncir (Ficus carica cv. 'Bursa siyahı') fidanlarında farklı uygulamaların bodurlaştırma üzerine etkisi
Effect of different applications on dwarfing of fig nursery trees (ficus Carica cv. 'Bursa siyahi')
- Tez No: 372576
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: İncir, Prohexadione-calcium, budama, dal eğme, bodurlaştırma, Fig, Prohexadione-calcium, pruning, branch bending, dwarfing
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bursa Siyahı incir çeşidi fidanlarında farklı uygulamaların bodurlaştırma üzerine etkisini belirlemek amacıyla planlanan deneme, 2012-2013 yılları arasında Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'ne ait arazide yürütülmüştür. İncir fidanlarında suni bodurluk yaratmak amacıyla; kontrol uygulaması yanında, bir giberellik asit inhibitörü olan Prohexadione-calcium (Pro-Ca) 125 ve 250 ppm dozunda olacak şekilde kullanılmıştır. Bunun yanı sıra, toprak seviyesi ile 30o'lik açı yapacak şekilde eğimli dikilen ve galvaniz tellere bağlanarak yetiştirilen fidanlarda, dal eğme uygulaması yapılmıştır. Denemede ayrıca, 125 ppm Pro-Ca+dal eğme ve 250 ppm Pro-Ca+dal eğme uygulamaları kullanılmış ve bu şekilde toplam altı uygulama ile çalışılmıştır. Dal eğme uygulamasının olduğu parsellerde fidanlar 1x1.5 m, diğer uygulamaların yapıldığı parsellerde ise 1x1 m sıra arası ve sıra üzeri mesafe ile dikilmişlerdir. Pro Ca uygulamaları, fidanlarda yeni sürgünler yaklaşık 5 cm uzunluğa geldiği dönemde başlamak suretiyle vejetasyon döneminde iki kez yapılmıştır. Uygulamaların bodurlaştırma üzerine etkisini belirlemek amacıyla, fidanlarda yaprak, gövde ve kök gelişimlerine ilişkin parametreler incelenmiştir. Denemeden elde edilen sonuçlar genel olarak değerlendirildiğinde, 250 ppm dozunda Pro-Ca kullanımı ile 250 ppm Pro-Ca+dal eğme uygulamalarından, kontrol grubu fidanlara göre daha zayıf gelişme kriterlerine uygun fidanlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study to specify the effects of different applications on Bursa Siyahı variety of fig nursery trees for dwarfing was performed during 2012-2013 in the experimental parsel of Department of Horticulture, Agriculture Faculty of Adnan Menderes University. Beside the control application, on the purpose of creating artificial dwarfing on the fig nursery trees, one gibberellic asid inhibitor Prohexadione-calcium (Pro-Ca) was equally used as 125 and 250 ppm. Also, the application of branch bending was performed on nursery trees which were curvedly planted on 30° angle with ground level and which were cultivated by strapping to galvanised wires. 125 ppm Pro-Ca + branch bending and 250 ppm Pro-Ca + branch bending applications were also used in the study and yet, totally six applications were attempted. The fig nursery trees were planted 1*1.5 m distances on plots where branch bending applicated, and 1 * 1 m interrow and intrarow distances on plots where the other applications made. Pro-Ca applications, by means of the period when new shoots on saplings become 5 cm tall, were performed twice in growing season. For the purpose of specifying the effects on dwarfing of the applications, the parameters of nursery trees leaf, stem and root growth were examined. When the results of the study were generally reviewed, by uses of 250 ppm Pro-Ca application and 250 ppm Pro-Ca + branch bending application, poorer growth criteria nursery trees were taken in comparison with control group nursery trees.