Kızıldağ Yayla (Adana) ve çevresinin florası
The flora of Kızıldağ Hi̇glands (Adana) and i̇t's envi̇ronments
  1. Tez No: 372596
  2. Yazar: ALİ KESKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET SAVRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Kızıldağ yayla, Flora, Endemik, C5 Karesi, Kızıldağ higlands, Flora, Endemic, Square C5
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu araştırma 2010–2013 yılları arasında C5 karesinde yer alan Kızıldağ Yayla (Adana) ve çevresinin florasını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma alanından 1000 bitki örneği toplanmıştır. Taksonların değerlendirilmesi sonucunda; 75 familyaya ait, 285 cins ve 574 takson teşhis edilmiştir. Mevcut taksonlardan 4 tanesi Pteridophyta, 570 tanesi Spermatophyta divizyosunda yer almaktadır. Spermatophyta divizyosu içerisinde yer alan 570 taksonun 12'i Gymnospermae, 558'u ise Angiospermae alt divizyosuna aittir. Angiospermae alt divizyosunda bulunan taksonların 484'si Dicotyledones, 74'ü Monocotyledones sınıfı üyeleri oluşturmaktadır. Alanda bulunan taksonların 97 tanesi endemik olup endemizm oranı % 16,8'tir. Taksonlardan 25 taksonun C5 karesi için yeni kayıt olduğu belirlenmiştir. Toplanan taksonların fitocoğrafik bölgelere dağılım oranları; Türkiye' de Geniş yayılışlı % 21,8, Akdeniz Elementi % 18,8, İran-Turan Elementi %17,2, Avrupa-Sibirya Elementi %3,1, Hirkan - Oksin Elementi %1 ve Bilinmeyenler %38,1 şeklindedir. En çok takson içeren on familya; Asteraceae, Fabaceae, Brassicaceae, Lamiaceae, Liliaceae, Rosaceae, Caryophyllaceae, Umbelliferae, Poaceae, Scrophularıaceae olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was carried out for the purpose of determining the flora of Kızıldağ higlands (Adana) and its environments which located in square C5 between 2010 and 2013. 1000 plant specimens were collected from the research area. As a consequence, according to evaluating of specimens 75 families, 285 genera and 574 taxa were identified. Four taxa belong to Pteridophyta and 570 taxa belong to Spermatophyta divisio. Gymnospermae subdivisio represented by 12 taxa and Angiospermae subdivisio represented by 558 taxa from among 570 taxa belong to Spermatophyta divisio. Angiospermae subdivisio is consisted of 484 members of Magnoliopsida and 74 members of Liliopsida classis. 97 taxa collected are endemic for Turkey with % 16,8 endemism. It is determined that 25 taxa are new record for square C5. The scattering ratios of the taxa according to the phytogeographic regions are as follows: Widespread in Turkey % 21, 8, Mediterranean Elements % 18, 8, Irano-Turanian Elements % 17,2, Euro-Siberian Elements % 3,1, Hirkan - Oksin Elements % 1 and unknowns elements % 38,1. The largest ten families due to number of taxa are as follows: Fabaceae, Brassicaceae, Lamiaceae, Liliaceae, Rosaceae, Caryophyllaceae, Umbelliferae, Poaceae, Scrophularıaceae.